Orhan Gökdemir: Aydınlanma için yeterliyiz, devrim için ise sayımız fazla bile

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi sözcülerinden soL Portal yazarı, gazeteci Orhan Gökdemir üç günlük Almanya turunu tamamladı.

soL - Almanya

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi Almanya İnisiyatifi tarafından düzenlenen ''Orhan Gökdemir ile Aydınlanma Panelleri'' etkinliğinin ilk ayağı Hamburg'da 24 Mart'ta HAAK-BİR derneğinde yoğun ilgiyle karşılandı.

Toplumu dinselleştirerek yönetme anlayışının devlet nezdinde 12 Eylül darbesinden sonra dolaşıma sokulduğunu belirten Orhan Gökdemir, ''Gericileşme programının ilk sahibi 12 Eylülcülerdir'' dedi.

Türkiye'de Cumhuriyetin yıkıldığını ancak yerine yenisinin kurulamadığını ifade eden Orhan Gökdemir, ''Bu oyunu ancak halk bozar, aydınlanmacı halkımız yeni Cumhuriyetimizi de kuracaktır'' dedi.

Türkiye siyasetinde ''Kemalizm'' ile ''Kenanizm''in sıkça karıştırıldığını belirten Gökdemir, Kemalizmin ve Cumhuriyetin kazanımlarının üzerinin çizilemeyeceğini, yeni bir Cumhuriyetin bu temellere dayalı olarak kurulabileceğini ifade etti.

ASCHAFFENBURG

25 Mart'ta Aschaffenburg Alevi Derneği'nde paneline devam eden Gökdemir, Aydınlanmanın Osmanlı-Türkiye tarihine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ''1826 Vakai Hayriye'si bu topraklar açısından önemli bir başlangıç noktasıdır'' diyerek, bu sürecin günümüze dek uzanan tarihsel gelişimini özetledi.

''İmamların düzeninde yaşıyoruz'' diyen Gökdemir, ''Türkiye Cumhuriyetinin egemenleri ülkeyi iki buçuk tarikata teslim ettiler'' ifadelerine yer verdi.

Fethullahçıların devlete sızdığı iddiasını absürd bulduğunu belirten Gökdemir, ''Fethulah'ın kendisi kariyerine komünizme karşı mücadele derneklerinde başladı. Devlet ona güvendi. Yani ortada bir 'sızma' yok. Devlet onlara teslim edildi'' dedi.

Etkinlik sonrasında Aschaffenburg Halkevi'nde gerçekleştirilen yemekli müzik etkinliğine de pek çok Aydınlanma dostu katıldı.

RÜSSELSHEIM

Aydınlanma Panelleri'nin son durağı olan 26 Mart Pazar günü Rüsselsheim kentinde Barış Evi'nin konuğu olan Orhan Gökdemir, burada da yoğun tartışmaların olduğu bir ilgi ile karşılandı.

Barış Korosu tarafından seslendirilen biri Almanca üç eser ile başlayan etkinlik yaklaşık üç saat sürdü.

İmamlar düzeninin yıkılmasının zorunluluğuna değinen Gökdemir, ''İslamcı faşist rejimi kabul ediyor musunuz sorusunun yöneltidiği 16 Nisan referandumu'na güçlü bir hayır denileceğini beklediğini belirterek, bu tarihin yobaz AKP iktidarına karşı verilen mücadelede önemli bir dönemeç olduğuna işaret etti. Erdoğan'ın fiili durumu yasallştırmaktan başka bir çabası olmadığına değinen Gökdemir, ''Aydınlanma için yeterliyiz. Devrim için ise, sayımız fazla bile'' nitelemesinde bulundu.

''Daha önce bir Cumhuriyet kurduk, yenisini de işçi sınıfı iktidarında yeniden kuracağız'' ifadelerine yer veren Gökdemir ile üç günlük etkinlik sonlandı.