Orhan Aydın'a Davutoğlu ve Ramazanoğlu'na hakaret iddiasıyla hapis cezası!

Tiyatro sanatçısı ve soL yazarı Orhan Aydın, Cübbeli Ahmet'i ziyaret eden dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile cinsel saldırı olaylarının odağındaki Ensar Vakfını savunan dönemin Aile Bakanı Sema Ramazanoğlu'nu eleştirdiği için "hakaret" iddiasıyla cezaya çarptırıldı. Ceza ertelendi.

soL-Bursa

Tiyatro sanatçısı ve soL yazarı Orhan Aydın hakkında, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın beşinci duruşması bugün Bursa Adalet Sarayında görüldü. 

Dava, Orhan Aydın'ın dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun "9 yaşında kız çocuğunun evlenebileceğini" söyleyen Cübbeli Ahmet'i ziyaret etmesini ve Ensar Vakfı'nda yaşanan tecavüz olaylarını Meclis kürsüsünde savunan Sema Ramazanoğlu'nu karikatürist Carlos Latuff'in çizimini paylaşarak eleştirmesi üzerine, Bursa'da berberlik yapan Akif Erdoğan'ın ihbarıyla açılmıştı.

Bursa 15. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya "sanık" sıfatıyla katılan Orhan Aydın, savunmasında bunları eleştirmenin hakaret olmadığını, 21. yüzyılda akıl hastası birisinin şikayeti üzerine haksız yere yargılandığını belirterek, Davutoğlu ve Ramazanoğlu'nun o dönemde tüm Anadolu'da tepkiyle karşılandığını ifade etti. Paylaştığı karikatürün Türkiye'de bir milyon, dünyada üç buçuk milyon kişi tarafından paylaşıldığına dikkat çeken Aydın, yaptığı eleştirinin ve yaşanan olayların siyasi olduğunu, davanında bu nedenle açıldığı söyledi.

Mahkemenin hâkimi, Davutoğlu ve Ramazanoğlu'na yönelik hakaret olduğu iddiasıyla, Orhan Aydın'a her iki olay için ayrı ayrı 11 ay 20'şer gün hapis cezası verdi. Cezanın alt sınırdan verildiğini vurgulayan hâkim, en düşük kamu çalışanına, örneğin bir çöpçüye hakaret edilse bile aynı cezanın verileceğini söyleyerek "bu cezayı vermek zorunda olduğunu" söyledi. Ceza ertelendi. 

Dava sonucunu Orhan Aydın'ın avukatları Atakan Arar ve Fırat Can Güngör "siyasi" olarak tanımlarken, Davutoğlu ve Ramazanoğlu'nun davaya konu olan tartışmalı davranışlarından dolayı yeni dönemde de AKP tarafından saf dışı bırakıldıklarını hatırlattılar.