'Ölmez Ağaç Yırca' çalışmasıyla tanınan belgeselci Kazım Kızıl tutuklandı!

Referandumun ertesi günü İzmir Bornova'da YSK kararlarını ve şaibeli seçimi protestolar sırasında haber takibi yapan ve "Ölmez Ağaç Yırca" çalışmasıyla tanınan belgeselci Kazım Kızıl tutuklandı. Gazeteci Anıl Deveci ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

‘Ölmez Ağaç Yırca’ belgeseli ile tanınan Kazım Kızıl, tutuklandı. Gazeteci Anıl Deveci ise ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı.

Kamera Sokak kolektifi kurucularından, "Ölmez Ağaç Yırca" belgeselinin yönetmeni Kazım Kızıl ve Naber Medya muhabiri Anıl Deveci’nin aralarında bulunduğu 21 kişi, İzmir Bornova'da referandum sonuçları ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarının protestoları sırasında haber takibi yaparken gözaltına alınmıştı. 17 Nisan’da gözaltına alınan 21 kişi beş günün ardından adliyeye sevk edildi.

Savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkeme, Kızıl’ın “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi.

Tutuklanan Kızıl’la birlikte aynı protestolarda sırasında gözaltına alınan altı kişinin daha tutuklandığı öğrenildi. Gazeteci Anıl Deveci ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

AVUKATI: DOSYAYI İNCELEMİYORLAR HERKESİ TUTUKLAMAYA SEVK EDİYORLAR

Evrensel'den Vedat Aydemir'in haberine göre, Kazım Kızıl’ın avukatlarından Dinçer Çalım, Kazım Kızıl’ın 2911 sayılı yasaya (Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu) muhalefet etmekten ve "cumhurbaşkanına hakaretten" tutuklanmaya sevk edildiğini hatırlattı. Avukat Çalım, Kızıl’a savcılık soruşturmasında ise yeni bir suçlama yöneltildiğini ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” maddesinden sorular sorulduğunu söyledi.

Çalım yaşanan hukuksuzluğu ise şöyle anlattı:

“Bu dosyada 19 şüpheli vardı. Savcı ifade verenlerin ifadesini bir daha almadı. Kazım karakol aşamasında ifade vermişti, Savcı ‘yanlışlıkla’ onu da cumhurbaşkanına hakaretten sevk etmiş. Zaten dosyayı incelemiyorlar herkesi tutuklanmaya sevk ediyorlar.”

Çalım, tutuklamalarda Gezi Direnişi korkusunun ise belirleyici olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Kazım ile ilgili dosyada ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ettiğine dair ne bir tweet, ne de başka bir şey var, iddia da yok. Sadece savcılığın sevk yazısı var. Bir adli hata ile karşı karşıyayız. Ama kasten işlenmiş bir adli hata olma ihtimali de var. Çünkü burada tutuklanan herkes ‘Eylem yoğunluğu’ iddiasıyla tutuklanmış durumda. Bize soruşturma sırasında hem hakim hem de savcının söylediği şey şu: Gezi gibi büyük olaylar bekleniyor. Bunlar da bu işleri fitilleyeceğini düşündüğümüz insanlar.”

"KEYFİ, AYARSIZ, ORANTISIZ BİR UYGULAMA"

Dosyada toplam 19 kişi olduğunu hatırlatan Çalım, “Cumhurbaşkanına hakaretten sevk edilen dokuz kişi var, Kazım yok mesela onların içerisinde. Kazım 10’uncu kişi oluyor. Dokuz kişiden bir kısmı serbest bırakıldı. Yani aynı eylemden aynı gün gözaltına alınan insanlara iki farklı uygulama oldu. Slogan atanların bir kısmı serbest bırakıldı, bir kısmı tutuklandı. Bunun tek nedeni geçmişte soruşturma olup olmadığı iddiası. Sadece hakime verilen sözlü bilgi üzerine hakim, bu kişileri tutuklamış oldu. Son derece keyfi, ayarsız ve orantısız bir uygulama ile karşı karşıyayız” dedi.