OHAL'in öncelikli uygulamaları neler olacak?

Hükümetin, OHAL kararının ardından çıkaracağı kanun hükmündeki kararnamelerin konusu belli olmaya başladı. Darbecilerle ilgili soruşturma tamamlanana kadar mallarına tedbir konulacak, örgütle direkt bağlantılı olanlar tazminatsız işten atılacak. Gözaltı süresi 7 gün olarak planlanıyor. Lise seviyesindeki askeri okullar da bir süre sonra kapatılma düşüncesiyle MEB’e devredilecek.

Hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre, önceki gün önce MGK, ardından da Bakanlar Kurulu’nda ele alınan "darbe önlemleri" kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) hayata geçirilecek.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre OHAL kararının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak, aşama aşama uygulamaya sokulması beklenen KHK’larda düzenlenecek bazı konular şöyle:

KADEMELİ CEZA SİSTEMİ

-Kamuda, personel rejiminde değişikliğe gidilecek.

-"Fethullahçı Terör Örgütü" (FETÖ) ile ilgili kademeli ceza sistemi getirilecek. Örgütle direkt bağı olanlar, tazminatsız işten atılıp haklarında soruşturma başlatılacak.

-Sempatizanlarla ilgili ise tenzili rütbe uygulanacak. Örneğin genel müdürken, en alt düzeyde memur yapılacak. Karşı dava açma hakkı olamayacak.

-"FETÖ" ile ilgili dernek, vakıf ve okulların kapatılması için düzenleme yapılacak.

-Darbecilerle ilgili soruşturma tamamlanana kadar mallarına tedbir konulacak.

ASKERİ OKULLARA ÖNLEM

-Lise düzeyindeki askeri okulların Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanması planlanıyor. Ancak bunun kanun hükmünde kararname ile yapılıp yapılamayacağı araştırılıyor. İkinci aşamada bu okulların kapatılması düşünülüyor.

-Jandarma, genel müdürlük olacak ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı olmaya devam edecek.

-Gözaltı süresi ilk etapta 7 gün olacak, sonra gerek görülmesi durumunda artırılacak.

-Darbeciler, özel duruşma salonlarında yargılanacak. Çok sayıda hâkim ve savcı görevlendirilecek.

ÜNİVERSİTELERİ DE KAPATILACAK

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bu maddelere birkaç tane daha ekliyor bugünkü köşesinde. Selvi'ye göre önümüzdeki dönemde:

-Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı lağvedilecek

-Gülen Cemaati'ne ait üniversiteler kapatılacak. Binalarının yerine yeni üniversiteler kurulacak.