Öğretim üyelerinin atılması kolaylaşıyor

Yeni torba tasarıyla akademisyenlerin atılması kolaylaşacak, YÖK başkanı doğrudan soruşturma açabilecek. Ayrıca emeklilik yaşı da 75 olarak belirlenecek.

TBMM’ye sunulan torba tasarıyla okul öncesinden üniversiteye kadar bir çok mevzuat, kararname değişiyor, eğitim silbaştan düzenleniyor. Tasarıyla akademisyenlere yaptırımlar genişliyor, soruşturma kolaylaşıyor, “meslekten ihraç” mekanizmasıyla üniversiteye dönüş yolu kapatılıyor.

Hürriyet'in haberine göre, beş yıl önce değiştirilen Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile birçok eğitim düzenlemesi ve yükseköğretim mevzuatında köklü değişiklikler getiren tasarı dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Tasarıda en dikkat çeken akademisyenlerin hedef alınması. Buna göre, üniversitelerde disiplin ve ceza sistemi yeniden düzenleniyor. Bir akademisyen hakkında ceza soruşturması yapılması veya dava açılmış olması, aynı eylemden dolayı disiplin soruşturması yapılmasına, ceza verilmesine engel oluşturmayacak.

ATILMA KOLAYLAŞACAK

Akademisyenler için "İntihal, bölücü amaçlarla veya terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya desteklemek, kanunların izin verdiği haller dışında siyasi partilere üye olmak, fiili saldırıda veya cinsel tacizde bulunmak, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak, hukuka aykırı olarak kurumun verilerini elde etmek, kaydetmek, kullanmak, depolamak, dağıtmak, değiştirmek veya yok etmek, kurumun bilişim sistemlerinin işleyişini kasten engellemek veya bozmak" okuldan atılma gerekçesi sayılacak.

Ayrıca, kurumların organlarında yapılan konuşma ve alınan kararları dışarı yaymak ve siyasi parti propagandası yapmak da maaş kesme nedeni olacak. Öğrencilerden borç para istemek kademe durdurması, yasaklanmış her türlü yayın, siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart asmak veya teşhir etmek de kınama gerekçesi oldu.  

YÖK DOĞRUDAN SORUŞTURACAK

Öğretim elemanları hakkında YÖK başkanı doğrudan soruşturma açabilecek. Soruşturmalar sonucunda kınama cezası YÖK başkanınca, kademe ilerlemesinin durdurulması veya birden fazla ücretten kesme cezası, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezası ile kamu görevinden çıkarma cezası Yüksek Disiplin Kurulu’nca verilecek. 

Tasarıya göre MEB Rehberlik ve Denetim Başkanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı olarak yeniden yapılandırılacak. Müfettişler ve müfettiş yardımcıları, eğitim uzmanı kadrolarına alınacak.

Çıraklık eğitimi, zorunlu ortaöğretim kapsamına alınıyor. Ortaöğretim, ilköğretime dayalı 4 yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsayacak.

EMEKLİ OLMA YAŞI 75’E ÇIKIYOR

Devlet üniversitelerinde öğretim üyesi "altyapısının sağlamlaştırılması" amacıyla emeklilik yaşı 75 olarak belirleniyor.

Bakanlık ve milletvekilliği görevinde bulunanlar, ayrıldıkları yükseköğretim kurumlarına kadro şartı aranmaksızın, bir başka yükseköğretim kurumuna ise uygun kadro olması halinde atanabilecek.

FATİH Projesi kapsamında mal ve hizmet alımları ile yapım işleri İhale Kanunu’na tabi olmayacak.

Eskişehir Teknoloji Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarsus Teknoloji Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi ve Van Zehra Üniversitesi ile İstanbul’da Fenerbahçe Üniversitesi adı ile vakıf üniversiteleri kurulacak.