ODTÜ yolu bir kez daha TBMM gündeminde

ODTÜ'de yaşanan ağaç katliamını TBMM gündemine taşıyan Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Başbakan Binali Yıldırım'a "Ağaçların sınıflandırarak, usulüne uygun olarak sökülüp nakledildiği iddiası Ankaralıların aklıyla dalga geçmek değil midir?" diye sordu.

Haber Merkezi

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, ODTÜ'de yaşanan ağaç katliamını bir kez daha Meclis gündemine taşıdı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması talebiyle önerge veren Nazlıaka; "Binlerce ağacın 7,5 - 8 saat gibi bir sürede gece karanlığında usulüne uygun olarak sökülüp nakledilmesi mümkün müdür? Ağaçların sınıflandırarak, usulüne uygun olarak sökülüp nakledildiği iddiası Ankaralıların aklıyla dalga geçmek değil midir?" diye sordu. 

Nazlıaka'nın soru önergesi şu şekilde:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolün ardından 9 Eylül gecesi Büyükşehir Belediyesi’ne ait iş makineleri 4.8 kilometrelik alana girmiştir. Basında yer alan haberlere göre; Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ’de başlattığı çalışmaların ardından Kırsal Çevre Derneği üyelerinden ve ODTÜ’lülerden oluşan 7 kişilik bir ekip bölgede inceleme yapmış ve şu saptamalarda bulunmuştur: 

– Söz konusu yol protokolde belirtildiği gibi 38 metre değil, 90-100 metre genişlikte yapılmıştır.

– ODTÜ ormanı bölünmüş, 270 metre orman bandı eko-sistemin dışına çıkarılmıştır.

– Toplam orman talanı 45 hektar, bütünlüğü bozulan orman alanı ise en az 90 hektardır.

– Ormanda kamyonların geçişi için fazladan servis yollarının açıldığı tespit edilmiştir. 

– İlgili kurumların görevlerini yerine getirmediği görülmektedir.

Heyet raporunda; belediyeye ait iş makinelerinin neden olduğu yoğun tozun çalışma alanı dışında kalan diğer orman arazisindeki ağaçlara da zarar verdiğini belirtmiştir. Bir süre sonra civardaki tüm ağaçların yaprakları da tozla kaplanacak ve fotosentez yapamayacaktır. Bu tablo doğa katliamının boyutlarını göstermektedir.

Bu bağlamda;

ODTÜ yolu çalışmasında protokol dışına çıkıldığı ve bir doğa katliamının yaşandığı ortadadır. Bu konuda sorumlular hakkında adli ve idari soruşturma açılacak mıdır?

9 km metro hattını 20 yılda bitiremeyen bir belediyenin bir gecede 4,5 km uzunluğunda bir ormanı yok etmesini ve binlerce ağacı kesmesini kamu yararı ilkeleri açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Binlerce ağacın 7,5 - 8 saat gibi bir sürede gece karanlığında usulüne uygun olarak sökülüp nakledilmesi mümkün müdür? Ağaçların sınıflandırarak, usulüne uygun olarak sökülüp nakledildiği iddiası Ankaralıların aklıyla dalga geçmek değil midir?

Usulüne uygun olarak sökülmüş ve taşınmış olduğu iddia edilen binlerce ağacın bulunduğu alan gazetecilerin veya ilgililerin görmesi için kamuoyuna açık hale getirilecek midir?