ODTÜ Matematik Topluluğu Çalıştayı düzenlendi: 'Kariyerizm akademinin altını oyuyor'

ODTÜ Matematik Topluluğu “ODTÜ Matematik Topluluğu Çalıştayı” düzenledi. Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlikte matematiğin tarihinden evrimle olan ilişkisine kadar çeşitli konulara değinilirken, bilimsel üretim ve aydınlanmanın toplumsal mücadelede önemine vurgu yapıldı; KHK ile işten atılan eğitim emekçilerine destek mesajı verildi.

soL - Ankara

ODTÜ Matematik Topluluğu'nun Türk Matematik Derneği ile birlikte düzenlediği “ODTÜ Matematik Topluluğu Çalıştayı, 27-28 Mayıs tarihlerinde ODTÜ'de gerçekleşti.

Matematik, felsefe, fizik, bilgisayar bilimleri ve biyoloji üzerine gerçekleşen çalıştaya Prof. Dr. Cem Tezer, Doç. Dr. Samet Bağçe, Prof. Dr. Bayram Tekin, Doç. Dr. Mehmet Somel, Doç. Dr. Ali Ulaş Özgür Kişisel, Prof. Dr. Fatoş Vural, Dr. Ahmet Çevik, Doç. Dr. Aziz Zambak, Prof. Dr. Şafak Alpay ve Prof. Dr. İsmail Güloğlu, sunumlarıyla katkıda bulundular.

KARİYERİZM, AKADEMİNİN ALTINI OYUYOR

Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yoğun ilgisiyle karşılaşan çalıştayın açılış konuşmasında popüler anlamda matematiğin sevdirilmesini amaçladıklarını söyleyen ODTÜ Matematik Topluluğu üyeleri, üniversitelerde kariyerist eğilimlerin karşısında durulması gerektiğini belirterek akademide bilimsel üretimin altının oyulduğunu dile getirdi ve etkinliklerini buna karşı planladıklarını söyledi.

HAKSIZLIĞA VE ADALETSİZLİĞE KARŞI HOCALARIMIZIN YANINDAYIZ

Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullarda, üniversitelerde bilimsel etkinlikleri düzenlemenin hiç kolay olmadığının altını çizen topluluk üyeleri, akademisyenler "KHK zulmü dolayısıyla işlerinden olurken ve hatta bir kısmı açlık grevlerinin 79. günündeyken" yapılan bu bilimsel etkinliklerin önemli olduğuna dikkat çekti.

'BİLİMSEL ÜRETİM VE AYDINLANMA, TOPLUMSAL MÜCADELENİN TAVİZ VERİLEMEZ BİR PARÇASIDIR' 

"Bilimsel üretim ve aydınlanmanın toplumsal mücadelenin taviz verilemez birer parçası" olduğunu dile getiren öğrenciler, adaletsizliğe uğrayan akademisyenlerin yanında olmak zorunda hissettiklerini belirterek "Bilime ve geleceğe bu doğrultuda bakıyor ve katkımızı yine bu doğrultuda koymak istiyoruz" dediler.

'DÜNYAYI ANLAMAK YETMEZ, ONU DEĞİŞTİRMEK GEREKİR'

Geçtiğimiz yıllarda Boğaziçi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde gerçekleşen benzer etkinlikleri düzenleyen matematik topluluklarına selam gönderen ODTÜ Matematik Topluluğu üyeleri, Boğaziçi'ndeki çalıştayın sloganını tekrarladı: "Dünyayı anlamak yetmez onu değiştirmek gerekir."