Ocak'ta başlıyor: Kimin maaşından ne kadar kesileceği belli oldu

Bireysel Emeklilik Sistemi'yle 13 milyon kişinin maaşından kesinti yapılmasına hazırlanılıyor. Kimin maaşından ne kadar kesileceği de belli oldu.

Ocak 2017'de başlayacak Bireysel Emeklilik Sistemi ile 13 milyon kişinin maaşından kesintiler yapılacak.

Hürriyet'in haberine göre, çalışanlar, işverenleri tarafından otomatik olarak sisteme dahil edilecek. Sistemde kalıp kalmamak çalışanın inisiyatifinde. Dileyen çalışan 2 ay içinde sistemden çıkabilecek. Cayma hakkını kullanmayanlar, ödeme zorluğu çekiyorsa hesabı dondurabilecek.

Aylık kesinti "prime esas kazanca" göre yapacak. Yani, SGK'ya bildirilen kazanç üzerinden kesinti yapılacak. Bunun içinde ücret, prim, ikramiye gibi ödemeler ile özel sağlık sigortasına ödenen tutarlar yer alıyor. Asgari ücretle çalışanın maaşından aylık 49 lira, yıllık 593 lira kesilecek.

BİR DE FON KESİNTİSİ

Otomatik emekliliğe dahil olan çalışan  BES hesabı için yasal kesintinin üzerinde bir kesinti yapılmasını isteyebilecek. Sisteme girenlerden fon işletim gideri kesintisi de yapılacak. Fon kesintisinin ise yıllık 3-10 lira arasında olacağı belirtiliyor.

10 YIL VE 56 YAŞ ŞARTLARI

Devlet her ay yatırılan paranın yüzde 25'i kadar katkı yapmaya devam edecek. Ek olarak bir kereye mahsus 1000 lira verecek. Katkının tamamını en az 10 yıl sistemde kalıp 56 yaşını dolduran alabilecek, ilk 3 yılda sistemden çıkana katkı verilmeyecek. 3-6 yıl içinde çıkanlar katkının yüzde 15'ini, 6-10 yıl arasında çıkanlar yüzde 35'ini alabilecek.