Nurhak'ta çevre zaferi

Kahramanmaraş'ın Nurhak İlçesi'nde bulunan Göksu Çayı üzerine yapılması planlanan Hidroelektrik santrali ve tesisi için verilen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu mahkeme tarafında iptal edildi.

Haber Merkezi

Kahramanmaraş'ın Nurhak İlçesi'nin kırsalındaki Göksu Çayı üzerine  Nur-En Enerji tarafından yapılması planlanan Umutlu Barajı HES, malzeme ocakları, kırma eleme yıkama tesisi ve beton santrali projesine ilişkin Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı'nın vermiş olduğu ÇED olumlu raporu Kahramanmaraş İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 

Nurhak ve Çevre Köyleri Doğal Hayatı Koruma ve Kültür Derneği tarafından açıklan davanın vekili olan avukat Özgür Çıkın, soL'a yaptığı değerlendirmede, Çamrak mevkiinde yapılması planlanırken iptal edilen bu projenin bilirkişi raporları ile bir çevre katliamına yol açacağının ortaya çıktığını ifade etti. 

Bölgenin birçok endemik bitki türüne ve çeşitli türlerden çok sayıda memeliye ev sahipliği yaptığını belirten Çıkın, proje sahasında binlerce ağacın kesileceğinin ve projenin hayata geçirilmesi durumunda bütün bu türlerin yok olacağının ortaya çıktığını belirterek çevre katliamına "dur" diyen mahkeme kararınından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yapılan çevre mücadelesine öncülük eden davacı çevre derneğinin üyelerine ve mesleklerinden ihraç edildikleri tarlalarda, inşaatlarda çalışmak durumunda kalan Eğitim-Sen üyesi öğretmenlere de teşekkürlerini sunan Av. Çıkın, "bu mücadelenin esas kahramanları onlardır, hepsine sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.