Nagehan Alçı'nın yanlış NATO malumatı

Yandaş kalem Nagehan Alçı, Türkiye'nin NATO'dan ayrılması gündeminde bir dizi yanlış bilgi paylaştı. Alçı'nın, erken paniklediği görülüyor.

Can Kuyumcuoğlu

Yandaş gazeteci Nagehan Alçı, son yazısında Türkiye'nin kendi iradesiyle NATO'dan ayrılmasının prosedüre aykırı olduğunu ve tehlikeli sonuçlara yol açacağını savunmuştu. Ancak Alçı'nın yazısında bulunan yanlış bilgiler “Son günlerde fazla mı panik halinde?” sorusunu akla getiriyor.

Nagehan Alçı'nın iddiasına göre, NATO Antlaşma Metni'nde nasıl üye alımı yapıldığını açıklayan bir madde bulunuyor, ancak  metinde üyelikten çıkmaya ilişkin bir madde bulunmuyor.

Halbuki metnin 13. maddesi, antlaşmanın yürürlükte kalmasından 20 yıl sonra, herhangi bir ülkenin ayrılma bildirimini ABD'ye yaptıktan sonra taraf olmaktan çıkabileceğini gösteriyor: "Madde 13 - Antlaşma 20 yıl boyunca yürürlükte kaldıktan sonra herhangi bir Taraf, ayrılma bildirimini Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti'ne vermesinden bir yıl sonra Taraf olmaktan çıkabilir. ABD Hükümeti aldığı her ayrılma bildiriminden tüm Tarafları haberdar edecektir."

Fransa'nın 1966'da tüm askerî güçlerini NATO'dan çekmesi ise Nagehan Alçı'nın önermesini yanlışlayan başka bir olgu.

ÖRNEK VERDİĞİ MADDELER KONUYLA ALAKASIZ

Alçı'nın üye alım prosedürünü anlattığını iddia ettiği madde şöyle: "Madde 4 -Taraflardan herhangi biri, Taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm Taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır."

Yandaş gazetecinin üye kabul şartlarını açıkladığını iddia ettiği 10. madde ise şu şekilde: "Madde 10 -Taraflar, bu Antlaşma'nın ilkelerini geliştirebilecek ve Kuzey Atlantik Bölgesinin güvenliğine katkı yapacak durumda olan herhangi bir Avrupa devletini bu Antlaşma'ya katılmaya oy birliği ile davet edebilirler. Davet edilen Devlet katılım belgesini Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti'ne vererek bu Antlaşma'ya taraf olabilir. Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti aldığı her bir katılma belgesinden tüm Tarafları haberdar edecektir."

Ancak görüldüğü üzere bu maddeler, Alçı'nın iddia ettiği içerikle örtüşmüyor.