Mülkiyelilerden açıklama: Arkadaşlarımız terörist değil, yanlıştan dönün!

Kanun hükmünde kararnameyle kamu görevinden çıkartılan akademisyenlere Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerinden destek geldi. Açıklamada "Meslektaşlarımız terörist değil, yanlıştan dönün" denildi.

Haber Merkezi

Kanun hükmünde kararnameyle kamu görevinden çıkartılan akademisyenlere Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerinden destek geldi. Açıklamada "Meslektaşlarımız terörist değil, yanlıştan dönün" denildi. 

Bir grup akademisyenin imzaıyla yayınlanan açıklamada şu cümlelere yer verildi: 

"Mensubu olduğumuz Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden beş meslektaşımızın 1 Eylül 2016 tarihinde yayımlanan bir KHK ile kamu görevinden çıkarıldığını şaşkınlık ve üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Bizler hem kurum içi hem kurum dışı pek çok faaliyette ve görevde birlikte yer aldığımız ve kişisel olarak tanıdığımız meslektaşlarımızın FETÖ ya da herhangi bir terör örgütüyle hiçbir ilişkisinin olmadığını biliyoruz. Meslektaşlarımızın bu KHK listesine dâhil edilmesinin bir hata sonucunda gerçekleştiğini düşünüyor ve bu yanlışın bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz."

Açıklamada şu imzalar yer aldı: Prof. Dr. A. Gürhan Fişek, Prof. Dr. Ahmet Alpay Dikmen, Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse, Prof. Dr. Ahmet Makal, Prof. Dr. Alev Özkazanç, Prof. Dr. Ayhan Yalçınkaya, Prof. Dr. Aykut Çelebi, Prof. Dr. Aykut Namık Çoban, Prof. Dr. Ayşegül Mengi, Prof. Dr. Burça Kızılırmak, Prof. Dr. Erel Tellal, Prof. Dr. Fethi Açıkel, Prof. Dr. Filiz Zabcı, Prof. Dr. Funda Keskin Ata, Prof. Dr. Gökçen Alpkaya, Prof. Dr. Gülay Toksöz, Prof. Dr. İlkay Savcı, Prof. Dr. Koray Karasu, Prof. Dr. Mehmet Ali Ağaoğulları, Prof. Dr. Mehmet Yetiş, Prof. Dr. Melek Fırat, Prof. Dr. Metin Özuğurlu, Prof. Dr. Nesrin Algan, Prof. Dr. Serpil Sancar, Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Prof. Dr. Zeliha Etöz, Doç. Dr. Anıl Akçağlayan, Doç. Dr. Benan Eres, Doç. Dr. Bülent Duru, Doç. Dr. Emel Memiş ,Doç. Dr. Erdem Denk ,Doç. Dr. Fatma Yıldırım , Doç. Dr. Ferda Dönmez Atbaşı, Doç. Dr. Gaye Burcu Yıldız, Doç. Dr. Murat Sevinç, Doç. Dr. Nilgün Erdem, Doç. Dr. Özlem Kaygusuz, Doç. Dr. Seçil Kaya Bahçe, Doç. Dr. Şennur Özdemir, Doç. Dr. Utku Balaban, Doç. Dr. Yiğit Karahanoğulları, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Murat Aytaç, Yrd. Doç. Dr. Akın Usupbeyli, Yrd. Doç. Dr. Barış Ünlü, Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Gürkan, Yrd. Doç. Dr. Elçin Aktoprak, Yrd. Doç. Dr. Elif Tuğba Doğan, Yrd. Doç. Dr. Esra Sarıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Yrd. Doç. Dr. Meltem Kayıran, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öziş, Yrd. Doç. Dr. Ozan Zengin, Yrd. Doç. Dr. Özgür Ateş, Yrd. Doç. Dr. Özlem Albayrak, Yrd. Doç. Dr. Pınar Ecevitoğlu, Yrd. Doç. Dr. Şenay Sabah, Yrd. Doç. Dr. Umut Öneş, Öğr. Gör. Dr. Faruk Alpkaya, Dr. Boran Mercan, Dr. Cavidan Soykan, Dr. Dinçer Demirkent, Dr. Duygu Türk, Dr. Ersin Embel, Dr. Kemal Kızılca, Dr. Özge Özkoç, Dr. Özkan Agtaş, Dr. Vedat Ulvi Aslan, Dr. Zafer Yılmaz. 

MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ'NDEN DE AÇIKLAMA

Öte yandan Mülkiyeliler Birliği'nden de bir açıklama geldi. 

2 bin 346 akademisyenin görevden alınmasına ilişkin açıklamada şöyle denildi:   

"FETÖ’cü darbe girişimi sonrasında çıkarılan KHK kapsamında işten atılan akademisyenler arasında, SBF-Mülkiye’den Aysun Gezen, Celil Kaya, Nail Dertli, Onur Can Taştan, Ozan Değer ve İLEF’ten de Gülseren Adaklı ile İlkay Kara gibi hiçbir darbeci veya terörist örgütlenmeyle bağlantıları olmadığını bildiğimiz, bu konuda haklarında herhangi bir açığa alma işlemi uygulanmamış, hiçbir idari disiplin soruşturması veya dava açılmamış akademisyenler de bulunmaktadır. Bunlardan Celil Kaya, Nail Dertli, Onur Can Taştan ve Ozan Değer aynı zamanda Mülkiyeliler Birliği üyesidir.

Bu nedenle de kimin tarafından hazırlandığı belli olmayan listenin, hiçbir objektif kritere dayanmadığı ve akademisyenleri cezalandırma amacı taşıdığı ortaya çıkmaktadır. Söz konusu akademisyenlerin Anayasa’ya ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı biçimde işten atılmaları, üstelik bu işleme karşı yargı yoluna bu aşamada başvurulamaması, FETÖ’cü darbe girişimiyle derinleşen karanlığın aydınlatılmasının önünde engel teşkil etmektedir. Kaygımız, bu tür düzenlemelerin, darbecileri geriletmek bir tarafa cesaretlendirmesidir.

157 yıllık geçmişe sahip SBF-Mülkiye ve 70 yıllık bir geçmişe sahip Mülkiyeliler Birliği, Türkiye’nin aydınlanmasına, bilime ve toplumun ve ülkenin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ve bulunmaya devam etmektedir. Bu kurumların hiçbir kademesinde darbeci ve terörist yapılanmaların etkili olabilmesi, kendilerine zemin bulabilmesi mümkün değildir. Bizlerin darbecilerle 'ilişkisi' ancak onlarla amansız bir mücadele yürütmek olarak gerçekleşmiştir.

Mülkiyeliler Birliği olarak, yapılan bu yanlışın derhal düzeltilmesi ve FETÖ’cü darbe girişimi ile yapılan mücadeleyle hiçbir ilgisi bulunmayan listelerin gerekirse yeni bir KHK ile düzeltilmesinin gerekliliğini kamuoyuyla paylaşıyor; böyle bir düzenleme nedeniyle mağduriyet yaşayacak olan başta Mülkiyeli akademisyenlerimiz olmak üzere, FETÖ’cü darbeciler ve terörist yapılarla hiçbir ilgisi olmayanlarla dayanışma içinde olacağımızı duyuruyoruz."