Muğlalı vatandaşın 'taş mı yiyeceğiz!' isyanı

Feldspat madeni çıkarmak için 286 fıstık çamı ağacı kesilmek istendi. Köylüler 200 yıldır gelir kaynakları olan her biri 3- 4 asırlık çam ağaçlarına kıyılmamasını istedi.

Muğla'nın Yatağan İlçesi Gökgedik Mahallesi'nde cam ve seramik sanayisinde hammadde olarak kullanılan "feldspat" madenini çıkarmak için mahalle içerisinde köylülerin tek gelir kaynağı olan 286 fıstık çamı ağacının kesilmek istenmesi üzerine köylüler mahkemeye başvurdu. Köylülerin talebi üzerine, keşif yapıldı. Hakim ve bilirkişiler keşif yaparken, köylüler tepkilerini dile getirip, 200 yıldır gelir kaynakları olan her biri 3- 4 asırlık çam ağaçlarına kıyılmamasını istedi.

DHA'nın haberine göre, Yatağan’ın kırsal Gökgedik Mahallesi yakınlarında 4 yıldır feldspat madeni işleten Global Holding bünyesindeki Straton Madencilik firması, 650 nüfuslu mahalleye 500 metre mesafede yeni bir maden ocağı açmak için harekete geçti. Maden şirketinin, yeni yatırım yapacağı söz konusu alanda her biri 3- 4 asırlık toplam 286 fıstık çamı ağacını kesmek istemesi köylülerin tepkisine yol açtı. Fıstık çamının en önemli geçim kaynakları olduğunu belirten köylüler, geçen ay bölgeye gelen dozer ve iş makinelerinin çalışmasını engelledi. 

AŞ YERİNE TAŞ MI YİYECEĞİZ!

Köylüler, girişimleri sonucu yapılan keşif sırasında, kendileri talepte bulunana kadar bölgede bilirkişi incelemesi yapılmamış olmasına tepki gösterdi. Köylülerden Aysel Bayram, mahallelerine 300 metre ilerisine kurulan maden ocağı nedeniyle hayvanlarının ölmeye başladığını, hastalıkların ise arttığını belirterek, “650 köylünün, tek geçim kaynağı olan fıstık çamımızı elimizden almaya çalışıyorlar. Ağaçları kesecekler de bizler aş yerine taş mı yiyeceğiz? Bu devirde, bu yaşta hangi şehre göçüp nasıl 500 bin TL verip ev alarak yaşayacağız? Bunu hangi vicdan kabul eder? Bilirkişi yetmez, devlet büyükleri gelsinler, yerinde durumumuzu görsünler. Bu güzelim ağaçlara, köylüye kıyılır mı? Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Diğer köylüler de isyanlarını ''Kandırılmaktan bıktık!'' , ''Zeytini bitirdiler, sıra çam fıstıklarına mı geldi!'' ifadeleriyle belirttiler.

KÖYLÜLERİN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Köylülerin avukatı Remzi Kazmaz; “Köylüler tek geçim kaynağı olan fıstık çamlarına sahip çıkmak için bugüne kadar seslerini duyurmaya çalışmışlar. Herkese, devletin ilgili makamlarına da güvenmişler ancak burada bir ÇED Raporu dahi almadan, işi ‘oldu, bittiye’ getiren maden şirketi hem 286 fıstık çamı ağacını kesilmek üzere işaretletmiş hem de ısrarla mahalleye girerek  maden aramak istiyor. Ancak bugüne kadar hiçbir hukuki yol izlenmemiş. Biz  vatandaşın, köylünün devlet ile karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Bu insanlar evlerine, aşlarına sahip çıkmak istiyor, bundan daha doğal ne olabilir? Bu nedenle keşif ve tespit yapılarak adalet önünde hukuk önünde burada gerçeklerin görünmesini ve tüm Türkiye’nin öğrenmesini istiyoruz. Bugüne kadar, hayvanlarından, sağlıklarından olmuşlar, yaptıkları tüm itirazlar dikkate alınmamış. Şimdi ise yurtlarından ve aşlarından olmak istemiyorlar. Bilirkişilerin ve adaletin vereceği karara inanıyoruz. Bu kararlar doğrultusunda, Gökgedik köylülerinin 200 yıldır yaşadıkları topraklarda yaşamlarına devam edebilmeleri için raporların ardından yürütmeyi durdurmak için Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açacağız. Zaten gelen mahkeme heyeti ve bilirkişiler de bu güzellikteki çam ağaçları görünce, nasıl kıyılacağı konusunda şaşkına döndüler. Yılda 1.5 milyon TL gelir elde ederek vergilerini de veren köylüden ne istiyorlar? Köylünün bütün yasal haklarını sonuna kadar kullanmasını sağlayacağız, yasa dışı haksız hukuksuz yapılmaya çalışılan bu işlere birileri ‘dur’ demek durumunda. Yoksa köylünün cahilliğinden, saflığından, devlete karşı olan güveninden yararlanıp kimse işi ‘oldu, bittiye’ getirmeye çalışmasın, buna izin vermeyeceğiz” dedi.