Müftülüklere nikah yetkisi verilmesine tepki: Çifte hukuk zemini güçleniyor

İstanbul Barosu, müftülüklere doğrudan nikah kıyma yetkisi veren tasarı hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, "Bu tasarı ile getirilmek istenen değişiklik, başlayan çifte hukuk tartışmasının zeminini güçlendirecektir" vurgusu yapıldı.

Haber Merkezi

İstanbul Barosu, müftülüklere doğrudan nikah kıyma yetkisi veren tasarının, toplumda kutuplaşmayı doğuracağını belirterek, Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade etti.

Anayasa'nın 174.maddesinin, böyle bir düzenlemeye asla olanak vermeyeceğinin belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Resmi nikâh, kimin kıydığıyla ilgili olmanın çok ötesinde anlamlar taşıyan bir ağırlıkla, İnkılâp Kanunları içinde sayılmıştır. Anayasamız, bu kanunun Anayasaya aykırılığının da ileri sürülemeyeceğini öngörmektedir. Daha açık deyişle, Anayasadaki düzenleme, İnkılâp Kanunlarını Anayasa değerinde, ona “değiştirilemez” hükmünün atfedilmesine neden olacak bir “hiyerarşiye” taşımıştır. Bunun nedeni de, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundaki tarihsel birikimin yansıması niteliğini taşıyor olmasıdır. İnkılâp Kanunlarının değiştirilmesi, Cumhuriyetin niteliklerinden vazgeçilmesi anlamını taşır.

Bir dini makamın bu yetkiyi almasının, herkesin tabi olduğu “laik hukuk kurallarından” vazgeçilmesi anlamını taşıyacağının belirtildiği açıklamada, çifte hukuk tartışmasının gündeme gelerek kutuplaşmayı hızlandıracağı aktarıldı.