Mücadeleyle kazandılar: İmam hatip tabelası indi, ortaokul tabelası asıldı!

İzmir Buca'da Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu için yapılan ek binanın imam hatip okuluna dönüştürülmesine karşı bir buçuk yıldır mücadele eden veliler ve mahalle halkı, hukuk mücadelesini kazandı. İmam hatip tabelası indirildi, yerine ortaokul tabelası asıldı.

soL-İzmir

İzmir Buca'da Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu için yapılan ek binanın imam hatip okuluna dönüştürülmesine karşı mücadele eden veliler ve mahalle halkı, hukuk mücadelesini kazandı. İmam hatip tabelası indirildi, yerine ortaokul tabelası asıldı. 

İmam hatip dayatmasına karşı yaklaşık bir buçuk yıldır sürdürülen mücadele, velilerin, eğitimcilerin ve mahalle halkının zaferiyle sonuçlandı. 

İMAM HATİBE KARŞI MÜCADELE EDEN VELİLER İÇİN ÖRNEK KARAR

Eğtim-Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Candemir, mücadelenin zaferle sonuçlandığını duyurduğu açıklamada, şunları söyledi: 

"İzmir’de Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu’nun binasının imam hatibe verilmesi ile başlayan okulları imam hatibe dönüştürme projesinde, okul velilerinin başlattığı mücadele ile bina imam hatipten alınmıştır. Bu örnek kazanım, İzmir de şu an okulları imam hatiplere dönüştüğü için mücadele eden velilere örnek olacaktır. İdare mahkemesinin bu kararı hukuksuz ve kamu yararı taşımadan yapılan bu okul dönüşümleri için örnek olacaktır."

MÜCADELENİN SEYRİ

Yaklaşık bir buçık yıldır sürdürülen mücadelenin seyrini özetleyen Eğitim-Sen Şube Başkanı Candemir, açıklamasında şunları kaydetti: 

"Buca’nın Gediz Mahallesi'nde dar gelirli vatandaşların yaşadığı bölgedeki ortaokulun mevcut öğrenci sayısını karşılamaması üzerine yapılan 16 derslikli ek binası ‘ihtiyaç’ gerekçesiyle Milli Eğitim tarafından imam hatip lisesine dönüştürülünce veliler isyan etmişti. Çocuklarının havasız, 50 kişilik sınıflarda, jeneratör ve sığınaktan bozma odalarda ders yapmasına tepki göstermiş ve okul binasının imam hatibe verileceğini bir bildiri ile okul velilerine duyurmuşlardı. Veliler 9 Şubat 2015 tarihinde okul önünde destek veren tüm kurumlarla ortak basın açıklaması yaparak mücadelelerine başladılar. Daha sonra okul önünde TOMA ve çevik kuvvetin yığınak yapmasına sivil polislerin baskılarına rağmen defalarca okul önünde etkinlikler yapıldı. Seslerini bu yolla duyuramayan veliler, İlçe Milli Eğitim önünde basın açıklaması yaptılar ve Müdür ile görüştüler. Yaptıkları eylem ve etkinliklerle sesini duyuramayan veliler yargı yoluna gittiler. Veliler, Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu’nun ihtiyacı üzerine yapıldığı ve tüm resmi evraklarda okulun Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu olduğu yazmasına rağmen binanın kendilerine verilmediğini söyleyerek İzmir 1. İdare Mahkemesine başvurdu. 4 Haziran 2015'te okul ek binasının iadesi için dava açan veliler, altı ay sonra mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uygulamak istemeyen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü dava açan velilerle anlaşma yolunu denedi ancak, veliler ısrarla mahkeme kararının uygulanmasını istedi. İlçe milli eğitim müdürlüğü ise bu yürütmeyi durdurma kararını uygulamayınca veliler bunun üzerine İzmir Valisi, Milli Eğitim Müdürü ile Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürü hakkında suç suç duyurusunda bulundu.

Velilerin suç duyurusu henüz karara bağlanmadan İzmir 1. İdare Mahkemesi, velilerin taleplerini haklı gördü. Mahkeme yaptığı çarpıcı değerlendirmeyle okul ek binasının mevcut öğrencilere verilmesine karar verdi. İdare, mahkeme kararını uygulamak zorunda kaldı. 23 Haziran 2016 Perşembe günü İlçe Milli Eğitim apar topar müfettişlerin okula gelmesinden hemen önce okulun imam hatip tabelasını, Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu olarak değiştirdi. Bu değişiklikle bir buçuk yıldır tüm baskı ve engellemelere rağmen kararlı bir şekilde verdiğimiz mücadele sonucunda Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu'na ait olan binayı imam hatipten geri aldık."

İDARE MAHKEMESİNİN KARARI

İdare Mahkemesi'nin kararı şu şekilde: 

“Bu durumda Hüseyin Avni Ateşoğlu’nun mevcut öğrenci sayısı dikkate alındığında derslik ihtiyacının Buca Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden daha fazla olduğu, kaldı ki, 16 derslikli yapılan ek binanın bu ihtiyacın giderilmesi amacı ile yapıldığı dikkate alındığında ek binanın Buca Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne tahsisine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmış, yapılan işlemin iptaline oy birliği ile karar verilmiştir.”