'MİT'ten darbe istihbaratı gelmedi' iddiası

MİT'in darbe istihbaratını saat 16.00'da Genelkurmay'a bildirdiği şeklindeki açıklamalara ilişkin konuşan bir komutan, darbe istihbaratı gelmediğini ileri sürdü.

15 Temmuz'a ilişkin farklı iddialar gündeme gelmeye devam ediyor. Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Genelkurmay'da yaşananları yakından bilen bir komutanla yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı.

Öztürk, MİT'in 16.00'da darbe istihbaratını verdiği şeklindeki açıklamaların gerçek dışı olduğunu ileri sürdü.

– Saat 16.00 civarında Genelkurmay Başkanlığı'na MİT'ten istihbarat gelmesine rağmen darbenin önlenmesi için neden gerekli önlemler alınmadı?
– Bazıları bilip bilmeden çıkıp ahkam kesiyor ve ‘derin analiz'ler yaptığını sanıyor. Bunu yaparken de kamuoyunu yanlış bilgilendiriyor. Saat 16:00'da Genelkurmay'a darbe yapılacağı istihbaratı bildirilmesine rağmen neden gerekli önlemlerin alınmadığı soruluyor. Öncelikle şunu belirtelim: İstihbarat biriminden istihbarat gelmedi. Bir FETÖ mensubu olup sonra bundan döndüğünü söyleyen bir subay MİT'e gidip ‘Bu örgüt içinde bulunmaktan dolayı pişmanım. Size bir ihbarda bulunacağım. Kara Havacılık Okulu'nda (KHO) bu akşam (Cuma) saat 19:00 sularında bazı hareketlilikler olabilir. Olağandışı olarak birkaç helikopteri kaldırıp bir şeyler yapabilirler' diyor.
– Peki bu bir istihbarat değil mi?
– Bu illegal terörist çete hücresel olarak çalıştığı için herkes sadece kendi çalıştıkları yerle ilgili bilgilere sahip olur, diğer yerlerde ne yapılacağını son ana kadar ‘büyük abiler'i dışında kimse bilmez. Pişman olan FETÖ'cü de o an için bu kadarını biliyor. Alınan bu ihbar ‘istihbarat değil' bilgidir, duyumdur. Bu tür bilgi/duyumlar birkaç yerden teyit edilmedikçe hamdır.

***

– Bir taraftan Mehmet Dişli'yi darbede ‘iyi polis' olmakla eleştiriyorsunuz, bir yandan da Akar kurtarıldıktan sonra Mehmet Dişli'yi yanına alıp helikopterle Başbakanlık bahçesine birlikte geliyor? Bu konuda ne diyorsunuz?
– Komutanımız helikoptere binmeden önce Mehmet Dişli'ye ‘Sen de gel' diyor. Dişli'yi kontrol altına alabilmek için böyle bir yola başvurdu. Bildiğiniz gibi bu komutan da şu anda tutuklu…