Mimarlar: Saraçoğlu'nun altını oyacaklar, dava açacağız!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünde askıya çıkartılan Saraçoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nı masaya yatırdı. Planda tüm parsellerin altına otopark öngörüldüğünü vurgulayan oda temsilcileri, 'Saraçoğlu’nun altını oyacaklar. Bu plan koruma değil, Saraçoğlu’nu kurutma planıdır. Güvenmiyoruz, dava açacağız' dedi.

Haber Merkezi

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “16 Mart itibariyle Çevre Şehircilik Bakanlığında askıya çıkartılan Saraçoğlu Kentsel Sit Alanı ve Etkileşim Geçiş Sahası Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı askıya çıkartıldı. Yeni düzenlemede ticaret turizm alanı olarak yüzde 33 olarak öngörülüyor. Ticaret alanı olarak yüzde 5 öngörülüyor. Bu aslında Saraçoğlu Mahallesi’nin ranta kurban edilmesi ve taşıdığı değerlerin yok edilmesi anlamına geliyor. Koruma amaçlı plan değil. Saraçoğlu Mahallesi’nin bütün değerlerini kurutma amaçlı bir imar planıdır. Ağaçlar dahil tüm potansiyelleri kurutacaktır. Önümüzdeki günlerde daha detaylı bir rapor açıklayacağız. Saraçoğlu Mahallesi'nin altını oyarak, ağaçları keserek kendilerine bir ticaret alanı ve bir gelir yaratacak alan beklemesinler. Çok kapsamlı bir eylem planı ile Saraçoğlu Mahallesi’ne sahip çıkacağız” dedi.

Saraçoğlu Mahallesi'nin Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olduğunu anımsatan Candan, şunları söyledi:

"Paul Bonatz tarafından tasarlanan alanda 75 bina, 434 konut var. O dönemin mahalle kültürünü anlatan bir bakış açısının ürünü olarak planlanmış ve 1979 yılında 1. derece kentsel sit alanı olarak tescil edilmiştir. Koruma amaçlı planda tüm ada parsellerin altının otopark olarak kullanılmasının, yaya ve taşıt trafiğine bağlantıların zemin üstünde kurulmasının önü açılmakta ve 10 bin metrekarelik yeni inşaat alanı önerilmektedir. Mahallenin tamamı bir kültürel peyzaj alanı olduğu için her dokusunun, her noktasının bir yeşil alan potansiyeli var. Böyle bir katliamı kabul etmemiz mümkün değil. Saraçoğlu Mahallesi otopark olamaz. Yargıya taşıyacağız.”

SARAÇOĞLU'NA BÜTÜNCÜL BAKMAK LAZIM"

Mimarlar Odası Ankara şubesi başkan yardımcısı Ali Atakan da, “Saraçoğlu Mahallesi’ne kendi bağlamından koparmadan bütüncül olarak bakmak lazım. Kızılay Kent Merkezi ve Güvenpark, Bakanlıklar, TBMM ve Saraçoğlu Mahallesi’ni bütün olarak ele almalıyız. Buranın bir nebze korunması iyi bir şey ancak bakanlık daha önce burayı riskli alan olarak ilan etmiş ve yıkımına karar vermişti. Bu mahkeme kararıyla durduruldu. Her şeyi ticaret alanı olarak görmek betonlaştırmak, altını otopark olarak düşündüğümüzde bu ihtiyacın neden doğduğunu sorgulamak lazım. Kentin otopark ihtiyacı neden bütüncül olarak düşünülmüyor da bu ülkenin biriktirdiği bir değerin altına otopark gündeme geliyor? Burada farklı amaçların olduğu görülüyor. Bu alanın kendi bağlamı içinde aslına uygun olarak korunması ve halkın kullanımına açılması gerekiyor. Bunun haricindeki uygulamaları kabul etmiyoruz” dedi.

'PLANDAN YALAN FIŞKIRIYOR'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu ise “Plandan yalan fışkırıyor. Asla olmayacak bir koruma bu. Bu koruma değil, koruyacağınız alanın altını açıp otopark yapmamanız gerekir. Saraçoğlu’na otopark yapılacak ve Saraçoğlu giriş çıkışlarla köstebek yuvasına döndürülecek anlamına geliyor. Birtakım işlevler tanımlanmış. Saraçoğlu’nda semt konağının ne işi var? Minyatür Hamam önü mü yapacaklar? Son derece yanlış uygulanması halinde Saraçoğlu’nun başına gelecek en büyük felaket olur” dedi.