Mimarlar Odası'na zorla tahliye kararı

Mimarlar Odası, Yıldız Sarayı'nda bulunan binasının boşaltılmak istenmesine tepki gösterdi.

Haber Merkezi

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası için zorla boşaltma kararı alındı. Beşiktaş Kaymakamlığı yolladığı tebligatta bu sabah binanın boşaltılmasını istedi.

Karara tepki gösteren TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yaptığı açıklamada, "Hukuki süreç devam ederken 24 saati dahi bulmayan sürede tahliye için yapılan bir tebligat Mimarlar Odası’nın hukukun üstünlüğünü sağlama doğrultusunda aklın ve bilimin rehberliğinde kamu ve toplum yararına verdiği mücadeleye karşı bir intikam operasyonudur. Hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi, sorumluların yargılanması için her türlü hukuksal başvuruyu yapacağımızı, siyasallaşan yargı sürecini deşifre edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız" dedi.

NE OLMUŞTU?

2002 yılından bu yana Mimarlar Odası'nda bulunan bina, Kültür Bakanlığı'yla yapılan protokol gereği 49 yıllığına Mimarlar Odası'na devredilmişti. Ancak bakanlık, Aralık ayında protokolün tek taraflı olarak iptal edildiğini duyurmuştu. Buna karşın dava açılmış, İstanbul 12. İdare Mahkemesi de Mimarlar Odası'nı haklı bulmuştu. İstanbul Bölge İdaresi'nin bakanlık lehine karar vermesi üzerine "boşaltma tebligatı" yollandığı anlaşıldı.

Hukuki süreç devam ederken tebligat yollanması ve tarih olarak ise 31 Mayıs'ın seçilmesi Haziran Direnişi'nin en görkemli günü olan 31 Mayıs'ın intikamının alınmak istendiği yorumlarına neden oldu.