Mimarlar Odası: Kartal'daki faciadan imar affını onaylayan herkes sorumlu

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İstanbul Kartal'da yaşanan faciadan imar affına el kaldıran herkesin sorumlu olduğunu savundu. Açıklamada, 'Meslek odalarının denetimlerini devre dışı bırakan her yapı risklidir. Yüzde 70 riskli yapı stokuyla karşı karşıyayız. Yapı üretim sürecinde sistem çöktü, ahlaki çöküntü yaşanıyor. Devlet, meslek odalarını denetim süreçlerinden uzaklaştırma…

soL - Haber Merkezi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, düzenlediği basın toplantısında 21 kişinin yaşamını yitirdiği İstanbul Kartal’daki faciayı, denetimsizliği ve imar affını değerlendirdi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “İmar affı kanununa el kaldıran herkes, bu faciadan sorumludur. Bu ülkenin bilim ve tekniğin rehberliği ile hareket etmeye, meslek odalarının verdiği kararları hayata geçirecek planlı kentleşmeye ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaca cevap vermeyen bütün yönetimler Kartal’da çöken binanın altında kalmıştır” dedi.

'YÜZDE 70 RİSKLİ YAPI STOKU VAR'

Candan, sözlerine şöyle devam etti: “Kentlerimiz bilimsel ve teknik kriterlere göre planlanmalı. Hem hükümetlerin hem yerel yönetimlerin rant odaklı kişiye özel uygulamaları nedeniyle maalesef bugün Türkiye’de yüzde 70’i riskli olan yapı stokuyla karşı karşıyayız. İstanbul Kartal'da meydana gelen bu olayda aslında 5 katlı olarak yapılması gereken yapı, yerel yönetimlerin ve hükümetin gözünün önünde 8 kata yükseltilmiş ve 3 katı kaçak hale getirilmiş. Bu ülkedeki kaçak yapıların denetim dışı yapıldığını, bunların imar affıyla meşrulaştırıldığını ve en ufacık bir afet durumunda olası can kayıplarını düşündüğünüzde, çok büyük bir vehametle karşı karşıyayız."

'YAPI ÜRETİM SÜRECİNDE SİSTEM ÇÖKTÜ, AHLAKSIZLIK YAŞANIYOR'

Candan şunları söyledi: “Hem devlet hem bu sürecin içindeki aktörler tarafından baktığınızda, yapı üretim sürecinde sistem çökmüş durumda, ahlaki bir çöküntü yaşanmaktadır. Müteahhit hangi vicdanla deniz kumu kullanmıştır? O dönemin yerel yöneticileri hangi vicdanla buna izin vermiştir? Hangi vicdanla 3 katın göz göre göre yapılmasına göz yumulmuştur? Bu yapı için imar affına başvurulmuştur. İmar affında yapıların depreme dayanıklı olup olmadığı sorumluluğu mal sahibine bırakılıyor. Devlet bu süreçten elini çekiyor. Bu durum defalarca TMMOB’a bağlı meslek odaları tarafından eleştirilmişti.  Maalesef İstanbul Kartal’da yaşanan olay, hükümetin bütün uygulamalarının yanlış olduğunu ve eleştirilerimizin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor." 

'AKP KENTLEŞME POLİTİKALARI İLE AFET YÖNETME SÜREÇLERİNİ RAFA KALDIRDI'

Candan, afet yönetme süreçlerindeki beceriksizliğe de şöyle değindi: “AKP’nin kentleşme politikaları ile afet yönetme süreçleri rafa kaldırılmış, yapı denetim sistemi çökmüştür. Afet toplanma alanlarının büyük bir bölümü yapılaşmaya açılmıştır. Bunu Türkiye’nin bütün illerinde görüyoruz. Ankara’da 800’ü aşkın davamız var. Bunların büyük bir kısmı riskli olacak şekilde emsal artırımı ve planları yapılmış durumda. Bunların hepsinin imar affına başvurduğuna dair bilgiler geliyor. Yasa dışı bütün yapılar imar affından yararlanıyor. AKP’nin rant politikaları her yere sirayet etmiştir. Buna oy birliğiyle alınan belediye meclis kararlarını ve TBMM’de imar affına el kaldıranları gösterebiliriz. Meslek odalarını dışlayarak bu kenti yönetemezsiniz. Meslek odalarının denetimlerini devre dışı bırakan her yapı Türkiye açısından risklidir.”