Mimarlar Odası: Aklı olan Ankapark'taki oyuncaklara binmez

Mimarlar Odası Ankara şubesi, Ankapark konusunda uyardı: 'Zemin gevşek, yaşanacak kazaları düşünmek bile istemiyoruz.'

Mimarlar Odası Ankara şubesinin başkanı Tezcan Karakuş Candan, önceki büyükşehir beleidye başkanı Melih Gökçek tarafından yapılan ve ilkbaharda açılması planlanan Ankapark projesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Yetkilileri göreve çağıran Candan, parkın güvenliği hakkında, "Ankapark’ın işletilmesi, inşa edilmesi, ihalesi ve açılması hukuksuzdur" dedi.

Tezcan, "Açılmadan bakıma ihtiyaçları var. Aklı olan Ankapark’taki oyuncaklara binmez. Ancak ne yazık ki tüm uyarılara rağmen yerel seçimlerde açacaklarını söylüyorlar" diye konuştu.

Açıklamada “Ankapark’ın açılmasına müsaade etmeyin. Açılması durumunda halkın can ve mal ve güvenliğini tehlikeye atmaktan suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerine yer verdi.

‘YAŞANACAK KAZALARI DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMİYORUZ’

Açılışı ilkbaharda yapılması planlanan ve giriş ücreti 25 TL olarak belirlenen Ankapark projesinin Atatürk Orman Çiftliği alanında, Atatürk’ün şartlı bağışı ihlal edilerek hukuksuz bir şekilde inşa edildiğini belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş, şu uyarılarda bulundu:

  • Ankapark’ın işletilmesi, inşa edilmesi, ihalesi ve açılması hukuksuzdur. Ankapark’ın zemini, su varlığı yüksek, gevşek bir zemindir. Birinci derece mutlak tarım alanıdır. Bilimden uzak, teknik şartnamelere uymaktan imtina eden Ankapark halkın canını tehlikeye atacaktır. Ankapark arazisinin böyle bir yapılaşma için uygun olmadığı, tarım arazisi niteliği taşıdığı ve zeminin yumuşak olduğu bilimsel raporlarla kanıtlanmıştır. Ankapark’ta kullanılan malzemelere ilişkin uzmanlarımızın yaptığı tespitlerde ana giriş kapısı kulelerinde, kubbelerde ciddi bir çökme olduğu tespit edilmişti. Yapılardaki çökme ve çatlamalar tamamen zeminin yumuşaklığı, tarım arazisi niteliği ve taban suyunun yüksek olmasından kaynaklı. Aşırı yağış durumu sonrasında taban suyunun yükselmesi sonucu yaşanacak kazaları düşünmek bile istemiyoruz.
  • Ankapark’a yapılan tematik oyuncaklar dört yıldır alanda yer alıyor. Açılmadan bakıma ihtiyaçları var. Aklı olan Ankapark’taki oyuncaklara binmez. Ancak ne yazık ki tüm uyarılara rağmen yerel seçimlerde açacaklarını söylüyorlar. Ankapark’ın açılması kazalara yol açacaktır, tıpkı hızlı tren kazası gibi sinyalizasyon olmadan açılması gibi. Ankapark denemesinde Gökçek yukarıda asılı kalmıştı, bunu unutmayalım. Ankapark oyuncaklarının her türlü testten geçtiğine ilişkin bağımsız firmalardan verilecek raporları açıklasınlar kamuoyuna. Ankapark’ı halkın hayatını da tehlikeye atarak açmakta ısrar etmek akla ziyan bir durumdur.