Milli İstihbarat Teşkilatı İTÜ'de stant açtı!

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 'İTÜ Kariyer Zirvesi' adıyla düzenlenen etkinliklere katılan sponsor ve katılımcılar dikkat çekti. Şişecam, Cengiz Holding, İş Bankası,Yapı Kredi, Aselsan gibi büyük sermaye ve sömürü gruplarını barındıran zirvede Milli İstihbarat Teşkilatı'nın da stant açması dikkat çekti.

Haber Merkezi

"Kariyer Zirvesi" adı altında üniversite öğrencilerine sahte hayaller satan birçok sermaye grubu öğrencilere iyi bir iş ve gelecek imkanı vaat ederken; gerçek hayatta emek sömürüsü, üretim baskısı, mobbing, güvencesiz ve kuralsız çalıştırma yaygınlaşmış durumda.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Kariyer Zirvesi'nde boy gösteren bazı sermaye gruplarının icraatları ise şöyle:

ASELSAN: Geçtiğimiz Kasım ayında ASELSAN elektronik yüksek mühendisi Kerem Parıldar, bir binanın 14. katından kendisini atarak yaşamına son vermişti. Son 11 yılda sekizinci şüpheli ölüm olayı meydana gelmişken, daha önceki yıllarda yedi mühendis daha kuşkulu bir biçimde hayatını sonlandırmıştı.

GARANTİ BANKASI: Garanti Bankası'ndaki sömürü koşulları ise emekçilerin çalışma koşullarına dayanamayıp istifa etmesine sebep oluyor. Bir çalışanın soL'a verdiği röportaja göre bir şubedeki müdürün saat altı buçukta kapıyı çalışanların üzerine kilitlediği, çalışanların hedefler tutsun diye gece 12'ye kadar arama yaptığı ve müdürün 12'de gelip kapıyı açtığı anlatılıyor. Kadın çalışanlara yönelik baskı ise "Sakın bu sene hamile kalmayın" denilebilecek kadar çığrından çıkmış durumda.

ŞİŞECAM: 2017'nin Ekim ayında Şişecam Kırklareli Cam Fabrikası'nda çalışan 90 işçinin işine son verilmişti. "Dünya devi" olduğunu iddia eden Şişecam'ın patronu, işten çıkarmaların sebebini küçülme olarak açıklamıştı. Bu yalana inanmayan Şişecam İşçileri ise Lüleburgaz'da kurdukları çadırda direnişlerine başlamışlardı.

YAPI KREDİ: Kendilerini laik ve cumhuriyetçi olarak pazarlamaya çalışan Koç Ailesi'nin sahip olduğu Yapı Kredi'de de sömürü koşulları farklı değil. Yapı Kredi, yönetim tarafından gönderilen e- postalarla "yıl sonunda kredi kullandırım hedeflerini tutturamadıkları takdirde işten atılma" tehdidi, kimi zaman 23.00'e kadar uzayan fazla mesailerle çalışanların üzerinde yarattığı psikolojik baskı ve uğradığı mobbing yüzünden beyin kanaması geçirip hayatını kaybeden banka emekçisi Nadide Kısa ile hatırlanıyor.

KARİYER VAAT EDENLERE MİT DE KATILDI!

Sermaye grupları bu durumdayken dikkat çeken bir diğer nokta ise Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) şirketlerle birlikte kariyer etkinliğinde standının bulunması.

Yazılım uzmanı açığı olduğu ve bu açığı mezun olmak üzere olan öğrenciler veya mezunlar arasından seçeceğini anlatan MİT görevlileri, bilgi almak isteyen öğrencilere bir noktadan sonra "bundan fazlasını anlatamam" diyerek onlardan sadece özgeçmişlerini vermelerini istiyor.

STANT AÇIYOR AMA FOTOĞRAFINI ÇEKTİRMİYOR!

Ayrıca üniversitenin en yoğun binalarından biri olan Merkezi Derslik Binası'nda stant açan MİT, "özel bölge" olduğu gerekçesiyle standın fotoğrafının çekilmesini, çevrede "kontrolü" sağlayan diğer MİT görevlilerince engelliyor.