MHP'li belediyede ihale müdür yardımcısının eski şirketine: İhaleyi veren de Mahmut, alan da!

MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı su ve kanalizasyon idaresi MASKİ'nin genel müdür yardımcısı Mahmut Bilgen'in, 2014 yılında gerçekleşen bir ihaleyi kendi eski firmasına verdiği ortaya çıktı. Firmanın yeni patronu da aynı belediyede başkan danışmanı.

MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesine bağlı su ve kanalizasyon idaresi MASKİ'nin genel müdür yardımcısı Mahmut Bilgen'in, 2014 yılında gerçekleştirilen bir ihaleyi kendi eski firmasına verdiği ortaya çıktı. 

Manisa Manşet gazetesinde yer alan habere göre 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 11. maddesi uyarınca ihaleyi yapan idarenin yetkili kişilerinin ihaleye girmesi yasak. Buna rağmen Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) genel müdür yardımcısı Mahmut Bilgen’in eski şirketi, Bilgen’in yöneticisi olduğu kurumdan ihale aldı.  

MASKİ’nin 22 Ekim 2014 tarihinde düzenlediği Manisa Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde evsel atık su arıtma tesisleri ön etüt ve fizibilite çalışmasının doğrudan temini ile yaptırılması işi, 53 bin 100 liralık bedelle en uygun teklifi verdiği ifade edilen Mahmut Bilgen’in önceden sahibi olduğu Çevre Yönetim Merkez. Mak. Taş. Tek. İnş. Tarım End. San. Tic. Ltd. Şti.’ne verildi.  

Bilgen’in, yöneticisi olduğu kurumdan daha önce sahibi olduğu şirkete ihale vermesi hem etik değil hem de hukuki yönden sakıncalı.

CHP'Lİ VEKİL SORU ÖNERGESİ VERDİ

CHP Manisa milletvekili Mazlum Nurlu, konuyu bir soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Nurlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, şunları dile getirdi: 

"Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MASKİ) tarafından Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Bilgen’in adına kayıtlı olan şirkete doğrudan temin yöntemi ile ihalesiz iş verildiğine dair haberler Manisa basınında yer almıştır.

Bir kurumun genel müdürü yardımcısının yönettiği kurumdan ihale alması, yolsuzluk ve şaibe iddialarına neden olmuştur.

MASKİ’nin 22 Ekim 2014 tarihinde Manisa Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde evsel atık su arıtma tesisleri ön etüt ve fizibilite çalışmasının doğrudan temini ile yaptırılması işi, 53 bin 100 liralık bedelle  en uygun teklifi verdiği ifade edilen Mahmut Bilgen’in sahibi olduğu Çevre Yönetim Merkez. Mak. Taş. Tek. İnş. Tarım End. San. Tic. Ltd. Şti.’ne verilmiştir. 30 Ekim 2014 tarihinde Genel Müdürlük Makamından olur alınmıştır.

Ticaret sicili kayıtlarına göre 3 Kasım 2014 tarihinde Mahmut Bilgen, tek sahibi olduğu şirketteki hissesinin tamamını Yasen Çam’a devretmiştir. Mahmut Bilgen, Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) genel müdür yardımcısı, Yasen Çam ise Manisa Büyükşehir Belediyesi başkan danışmanıdır.

Kaldı ki, MASKİ tarafından açılan bir ihalenin genel müdür yardımcısının eski şirketine verilmesi hukuken de, ahlaken de doğru değildir.

Üzerine bir de onaydan üç gün sonra şirketi belediye başkanının danışmanına devretmesi ihale çarkının belediye içince nasıl döndüğünü göstermektedir."

MAHMUT BİLGEN: BENİM ESKİ ŞİRKETİM, DEVRETTİM

Suçlamanın muhatabı Mahmut Bilgen, ilgili daire başkanlığının kendisine bağlı olmadığını belirterek, adı geçen firma ile ilişiğinin sözleşme tarihinden önce hisse devri yoluyla kesildiğini ifade etti.