MHP'den 'başkanlık sistemi' açıklaması: Tebrik edilmemiz lazım

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin "Demokratik bir yolu gösteriyoruz, MHP bu yolu açıyorsa bizim tebrik edilmemiz gerekir" dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, "Meclis'ten çıkan karar sonrası millete sorulmasından bir beis yok dedik. Belki 367 olarak çıkacak, o da mümkün. MHP bu yolu açıyorsa bizim tebrik edilmemiz gerekir, demokratik bir yolu gösteriyoruz" dedi. Yalçın bu konuda parti içi ayrışmalar olursa disiplin sürecinin başlatılacağını söyledi.

Habertürk TV'de gündeme ilişkin açıklamalar yapan MHP'li Semih Yalçın, olası referandumda "evet mi hayı mı" diyecekleri sorusuna "Biz Meclis'te neyi tartışacağımızı bilmemiz lazım. Belki partili cumhurbaşkanlığı, belki yarı başkanlıkla gelecek. Bilmiyoruz ki. Bunları görmeden yorum yapmaktan imtina ederiz" şeklinde yanıt verdi.Yalçın'ın açıklamalarından bazı bölümler şöyle:

BAŞKANLIK SİSTEMİ ÇIKIŞI: Başkanlık sistemi bizce rafta değildi. 15 Temmuz belki biraz geri attı ama mevcut bir tartışmaydı. Cumhurbaşkanı 1 Ekim'de Meclis açılışında anayasa değişikliğinden bahsetti. Sayın Başbakan başkanlık sistemiyle ilgili fikirlerini söyledi. Ortada böyle bir gündem yok gibi davranmak yanlış kanaatindeyiz.

Birinci şıkkımız mevcut bir yönetim sıkışıklığı var, bunu aşmalıyız. Bunu aşamazsak, arkası krizdir, kaostur. Bu kaos dönemine girildiğinde daha büyük felaketlerin gündeme gelmesi olabilir dedik. Böyle bir yapı içerisinde anayasanın çiğnenmemesi söylendi. Bizim önceliğimiz Cumhurbaşkanı'nın anayasadaki sınırlarına çekilmesi oldu. Bu olmuyorsa, bu hususun anayasal zemine oturmasından bahsettik. Biz esasında yol açıyoruz. Sayın Devlet Bahçeli geçmişte 367 krizinde olduğu gibi burada da anayasa çiğneniyor, gayri nizami bir durum var, bunu düzeltelim. Milletin mekanında bunu çözerseniz, daha sonra millete götürürsünüz. 

MHP'NİN AKP'YE DESTEĞİ: Şu ana kadar hiçbir şekilde AK Parti veya başka bir partiyle herhangi bir görüşme, pazarlık yapılmamıştır. Arka kapı siyasetine girilmemiştir. MHP'de böyle bir siyaset yoktur. Milletin geleceğiyle ilgili bir pazarlık yapmayız. Biz bu tür suçlamalarla karşılaştığımızda hususları açıkladık. MHP kendi görüş ve düşüncelerini açıkça ifade edip, parlamenter sistemden yana olduğunu söyleyip, gerekiyorsa milleti hakem yapalım demekten çekinmemek gerek. Halka gidelim denildiğinde hangi siyasi parti, 'ben gitmem' diyebilir? 

SANDIKTA "HAYIR" MI DİYECEK?: Önümüze bir anayasa taslağı gelmedi. Biz düşünce ve görüşlerimizden vazgeçmedik. Revize edilmiş bir parlamenter sistemin daha faydalı olduğu kanaatindeyiz. 15 Temmuz bu ülkede kaos yarattı. Ortak akıl oluşturmak lazım. Yenikapı bu ortak aklın ilk adımıydı. Siz terör örgütün arkasında üst aklı bitirerek mücadele edecekseniz, ortak akılla hareket edeceksiniz. Meclis'ten çıkan karar sonrası millete sorulmasından bir beis yok dedik. Belki 367 olarak çıkacak, o da mümkün. MHP bu yolu açıyorsa bizim tebrik edilmemiz gerekir, demokratik bir yolu gösteriyoruz. Ülke kendi geleceğini oylayacaksa, bu hakkı niye millete vermiyorsunuz? 15 Temmuz'da tankların karşısında kahramanlık gösteren millete mi gitmiyorsunuz? 

PARTİ İÇİ İTİRAZLAR: Değerli milletvekili de farklı düşünebilir, partilerin de politikaları vardır. İster vekili, ister MYK'sı olsun bu politika tatbik edilir. Siz aradan çıkıp da parti politikalarına karşı açıklamalar yaparsanız, bir ayrışmanın meydana geldiğini söylersiz. Siz parti politikasına uymazsanız, disiplinlik olması mümkündür. Yakın süreçte disiplin süreci başlayabilir.