MHP'de kurultay krizi: İşte dakika dakika yaşananlar

MHP kurultay krizinde bugün hareketli dakikalar yaşandı. MHP'nin 4 genel başkan adayı Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, Büyük Anadolu Oteli önüne geldi. Polis barikatının gerisinde toplanan MHP'liler olağanüstü kurultay için yeterli imzayı topladıklarını iddia etti.

MHP Genel Merkezi'ne muhalif 4 genel başkan adayının oluşturduğu çağrı heyetinin 15 Mayıs olarak belirlediği "olağanüstü kongre" için toplanan MHP'lileri polis barikatları ve TOMA'lar karşıladı. Büyük Anadolu Oteli'nin önünde toplanan MHP'li delegelerin ardından alana giriş yapan genel başkan adaylarından Ümit Özdağ, Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın tarafından oluşturulan ortak bildiriyi MHP eski Milletvekili Yusuf Halaçoğlu okudu. Halaçoğlu'nun okuduğu bildiride "Hiç kimse boşuna heveslenmesin MHP sahipsiz değildir. Son sözü genel başkanlar değil, kurultaylar söyler. Tanık olduğumuz sürece genel merkezin talebiyle, AKP'nin kolluk kuvvetleri kurultay yapmamızı engellemektedir. Kurultay kolluk gücüyle engellenmektedir. Türk demokrasisi ve hukuk sarsılmıştır. Hukukun üstünlüğü çiğnenmiş adalet duygusu yaralanmıştır. Hükümet yargıya darbe yapmıştır. Anayasa ve hukuk düzeni askıya alınmıştır. Hiç kimse boşuna beklemesin, avuçlarını ovuşturmasın. Son sözü genel başkanlar değil kurultay söyler" ifadeleri yer aldı. 

MHP'DEN AÇIKLAMA
Yaşanan bu gelişmelerle birlikte MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal tarafından yapılan açıklamada kurultay kararının "hukuksuz ve art niyetli" olduğu ifade edildi. Günal, "Burada amaç kongre yapmak değil, gerilim yaratmak ve ayrışma oluşturmak. Bu olumsuz kararlara rağmen bu zorlanıyorsa bunların da art niyetli oldukları ortaya çıkmış oluyor" dedi. 

Sinan Oğan'ın, "25. İcra Müdürünü davet ettiklerini" söylemesinin ardından açıklama yapan Koray Aydın ise "Haziranda kurultayımızı yapacağız" diye konuştu. Otel önünde hazirun defteri oluşturuldu. Muhalifler olağanüstü kurultay için yeterli imzayı topladıklarını iddia etti. 

Meral Akşener, tüzük kurultayının neden engellendiğine ilişkin yazılı emri görmeden ayrılmayacakalarını söyledi. 

YARGITAY KARARINI BEKLEYECEĞİZ
Meral Akşener'in konuşmalarının ardından bölgeden ayrılacaklarını ifade eden Sinan Oğan "Birazdan buradan sağduyulu şekilde ayrılacağız" dedi. Oğan Yargıtay kararının bekleyeceklerini söyledi. Diğer 2 genel başkan adayı Sinan Oğan'ın açıklamasından hemen önce alandan ayrılırken, Oğan da kısa süre sonra alanı terk etti. Meral Akşener, alanda kalmakta ısrarcı olduğunu söyledi. Bekleyişini sürdüren Akşener, fikir değiştirerek "Sabaha kadar bekleyecektim ama herkes  sabah saat 07.00'den beri burada onun için şimdilik evimize gidiyoruz" diye konuştu.  

Öte yandan sabah saatlerinde alana gelmeye başlayan MHP'lilerin arasında ara sıra kavgalar yaşandı. MHP'lilerin birbirlerini yumrukladıkları görüntüler ortaya çıkarken, alanda sıkça "Bahçeli istifa" sloganları duyuldu. Öğlen saatlerinde MHP'lilerin bulduğu alana Bahçelievler Katliamı faillerinden Haluk Kırcı da geldi. 

İŞTE AN AN BÜYÜK ANADOLU OTELİ'NİN ÖNÜNDE YAŞANANLAR:

GÜNCELLEME
Akşener, alandakilere yaptığı konuşmada şimdilik dağılacaklarını söyleyerek "Burada kavruk Anadolu çocuklarını, ekmek parası için çalışan çocuklarımızı karşımıza çıkardılar. Sanmasın Bekir Bozdağ korktuk, sanmasın iktidar, sanmasın Saray korktuk. Sanmasınlar vazgeçtik. Biz bu çocuklara el kaldırmayız. Sabaha kadar bekleyecektim ama herkes sabah saat 07.00'den beri burada onun için şimdilik evimize gidiyoruz" ifadelerini kullandı.  Yaklaşık 2 saat bekleyen Akşener, "Şimdilik sadece evlerimize gidiyoruz. Bu yolculuk devam edecek" dediği konuşmasının ardından alandan ayrıldı. Akşener'in iki kez, 'Bahçeli istifa' şeklinde slogan atan grubu, 'Yapmayın' diyerek susturması dikkat çekti. 


GÜNCELLEME
3 aday alandan ayrılırken, polis önlemlerine yönelik yazılı emri görmek isteyen Meral Akşener'in bekleyişi sürüyor.


GÜNCELLEME
Meral Akşener'in bariyerin önündeki bekleyişini bir süre sonra sonlandırdı. MHP'liler yolu kapattı. Polis yolu açın anonsu yaptı. 
MHP'de muhalifler, alana gelen noterin huzurunda imzaların toplandığını ve hazirun cetvelinde tüzük kurultayı için gerekli olan salt çoğunluğun sağlandığını söyledi ancak herhangi bir sayı açıklanmadı. MHP'de muhaliflerin kurultay alanına, Ankara Bahçelievler’de 1978 yılında TİP üyesi 7 kişinin öldürülmesinde yer aldığı için hüküm giyen Haluk Kırcı desteğe geldi.


GÜNCELLEME
MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener polis ablukası nedeniyle valilik ve İçişleri Bakanlığı'nı eleştirdi. Akşener şunları söyledi:

“Hukuki olarak burada bulunmanın en azından bu arkadaşlarımız açısından onların hukuki olarak suç işlemesinin önüne geçen valinin ve İçişleri Bakanının sorumluluk alarak imzaladığı talimat metnini görmek durumundayız. Aksi olduğu takdirde parmaklarımı demir korkulukların arasından çıkarmayacağım. Onların siyasi sorumlusu İçişleri Bakanıdır. Arkadaşlarımla ilgili bir sorunum yok. Adalet Bakanlığının Genel Müdür Yardımcısı bir hakim hukuksuz bir evraka imza atabiliyor. Pazartesi günü Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara Valisi, Ankara Emniyet Müdürü ve o Genel Müdür Yardımcısı hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Bizim muhatabımız öncelikle İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve varsa Başbakandır. Ne kongreymiş kardeşim. Bir Başbakan değişti, bir iktidar yıkıldı, Cumhurbaşkanı bir saatte Başbakan değiştirdi ve iki saatte AKP Genel Kurul kararı aldı.”


GÜNCELLEME
Genel Başkan adaylarından alanda bulunan partililere oturma eylemi çağrı yapıldı. Adaylar, 25. İcra Müdürü'nün alana gelip kendilerine resmi-imzalı bir belge göstermelerini talep ediyor.


GÜNCELLEME

MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan "Biz bu barikatlar için resmi belge istiyoruz. Sözlü talimatla buradalar, burada bulunmalarının resmi gerekçelerini istiyoruz. Çünkü burada bugün bizim kurultayımız hukuksuz bir şekilde engellenmeye çalışılıyor. Hangi tüzüğe dayanıyor getirip bize ibraz etmeleri lazım. AKP’nin Adalet Bakanı bu işin tam orta yerindedir ve Adalet Bakanının bu anlamda adaleti katlettiğine şahit oluyoruz. Biz bugün burada MHP’nin tüzüğünün bir maddesini değiştirmek istiyoruz. Görende zannedecek ki 3. Dünya Savaşı çıkıyor. Türkiye, Suriye sınırında böyle bir tel örgü yok. Yazıklar olsun. Ülkücü hareket engellenemeyecektir”"dedi.


GÜNCELLEME
MHP Genel Başkan adayı Koray Aydın, partililere seslendiği konuşmasında "Kurultayımız hayırlı olsun. Adalet Bakanı işi gücü bırakmış, kongremize müdahale ediyor. Sonra da utanmadan dahlim yok diyor" ifadelerini kullandı. Koray Aydın "noter çağırdık buradaki durumu tespit ettirdik" diyerek Yargıtay kararını bekleyececeklerini ve Haziran ayında kurultayı yapmayı planladıklarını aktardı. 


GÜNCELLEME
4 genel başkan adayı adına Yusuf Halaçoğlu basın açıklaması yaptı. Polisten engelleme yapıldığına ilişkin tutanak tutulması istenerek imzalanması talebi dile getirildi. Daha sonra delegelerin imzaları toplanarak, kurultay için "toplanan iradenin" resmileşmesi amaçlanıyor.

Okunan basın açıklamasında, mahkeme kararları hatırlatılarak, yargı kararının kolluk gücüyle engellendiği vurgulandı. "Türkiye'nin hukuki kazanımları siyasi iktidarın amaçları uğruna ayaklar altına alınmıştır" denilen açıklamada MHP'deki bir değişimin AKP'nin "korkulu rüyası" haline geldiği iddia edildi. "Son sözü genel başkanlar değil kurultaylar söyler" denilen açıklamada MHP'deki kurultayın iktidarın müdahalesine maruz kaldığına dikkat çekilerek olayın bir iç mesele olmaktan çıktığı ifade edildi.

GÜNCELLEME
Yusuf Halaçoğlu alandaki partililere megafonla sesleniyor.


GÜNCELLEME
MHP'de genel başkan adaylarının çağrısıyla toplanan partililer ve delegelerin önü, kurultayın yapılacağı otele yakın bir mesafede kesildi. MHP'li adaylar Akşener, Aydın, Oğan ve Özdağ konvoyla kurultay yapmak istedikleri otele geldi. Bu esnada bazı delegelerin yumruklu kavgası kameralara yansıdı.


GÜNCELLEME
MHP'li muhalifler kurultayın yapılması planlanan otelin yakınlarına kurulan polis barikatı önünde toplandı. 4 genel başkan adayı da muhaliflerin toplandığı alana geldi, açıklama bekleniyor.

 


GÜNCELLEME
Genel başkan adayları Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ; Sinan Oğan'ın ofisinde buluştu. Aynı araçla yola çıkan adaylar kurultayın yapılması beklenen otele gidiş yolundaki polis noktasına geldiler.

Adayların burada polisle müzakere yapması bekleniyor. 

GÜNCELLEME:
NTV'nin haberine göre, genel başkan adayları Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, diğer aday Sinan Oğan'ın ofisinde toplandıktan kısa bir süre sonra yola çıktı.
Polis barikatları nedeniyle kurultayın yapılması planlanan otele giremeyecek olan 4 adayın delegelerin toplandığı alanda bir açıklama yapması bekleniyor.


GÜNCELLEME
Kurultay için gelen MHP'li delegelerin polis barikatlarının önündeki bekleyişi sürüyor. Dört genel başkan adayının birlikte barikatların olduğu bölgeye gelip açıklama yapması bekleniyor. Öte yandan, bir grup MHP'li otele girmek istedi. Polis izin vermeyince TOMA önünde selfie çektiler.


MHP’de 1 Kasım seçimi sonrasıda başlayan kurultay krizinde kritik aşamaya gelindi.

MHP Genel Merkezi'ne muhalif 4 genel başkan adayının oluşturduğu çağrı heyetinin 15 Mayıs olarak belirlediği "olağanüstü kongre" için gözler Ankara'daki Büyük Anadolu Oteli'nde.

Önceki gün Ankara Valiliği’nin mahkeme kararlarına atıfla “Yapılamaz” açıklaması, kongre kaosuna dair tartışmaları bitirmezken, gerilim dün son dakikaya kadar sürdü. 
 
Dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye muhalif olan dört genel başkan adayı, Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, ortak bir açıklama ile kurultayın yapılmasının planlandığı Büyük Anadolu Oteli’ni kastederek, “O adreste olacağız” dedi.

Oğan, Özdağ ve Aydın, dün ayrıca bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. 3 adayın toplantısına Meral Akşener de telefonla katıldı. Toplantıdan, “Ülkücülerle polisi karşı karşıya getirmek istemiyoruz. Kanlı bir kurultay olmasın, üzücü olaylar yaşanmasın” kararı çıktı. 4 adayın, bugün kongre için planlanan otele yakın bir noktada basın açıklaması yaptıktan sonra dağılmaları bekleniyor. 
 
Çağrı heyeti tarafından kurultayın yapılacağı duyurulan Esenboğa’daki Büyük Anadolu Oteli’nin çevresinde ise polis ablukası altına alındı.

Otelin girişi dün sabah saatlerinden itibaren güvenlik polislerce kapatılırken, bölgede 2 TOMA hazır bekletiliyor. 

Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ın da inceleme yaptığı otelin bulduğu bölgeden geçmek isteyenlere kimlik kontollerinin yapıldığı öğrenildi.