Merkel'den Erdoğan'a 'Nazi' yanıtı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'da katılacağı etkinliğin iptal edilmesinin ardından Erdoğan'ın kullandığı 'Nazi dönemi uygulamaları' açıklamasına Almanya'dan yanıt geldi.

Almanya Başbakanı Merkel'in Sözücüsü, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bizim yönetimimizi Nazi dönemiyle karşılaştıran tavrını reddediyoruz" dedi.

Sözcü  Steffen Seibert, tarafların "gereksiz eleştirilerden kaçınması gerektiğini" vurguladı "sakin ve mantıklı kalması gerektiğini" söyledi.

Öte yandan Adalet Bakanı Heiko Maas ise Erdoğan'ın sözleri için 'rezilce ve kabul edilemez' açıklaması yaptı. Alman Birinci Televizyonu ARD'de Anne Will moderatörlüğündeki tartışma programına katılan Maas, konunun artık Almanya'daki referandum etkinlikleri olmadığını, Erdoğan'ın amacının kışkırtma olduğunu belirterek, "Kışkırtmalara gelmemek için dikkatli olmamız lazım" dedi.

Diplomatik ilişkilerin kesilmesine kadar gidecek bir gerilimi kimsenin isteyemeyeceğini belirten Maas, bu nedenle Almanya'da Türk hükümet yetkililerinin etkinliklerine genel yasak getirilmesi taleplerine karşı olduğunu söyledi. Adalet Bakanı, "Bu tür bir etkinliği yasaklamak için Alman hükümetinin Erdoğan ya da Türk hükümet yetkililerine yönelik ülkeye giriş yasağı getirmesi gerekir. İnanıyorum ki, Erdoğan'ın istediği de tam olarak bu" diye konuştu.

Maas, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise, Türkiye'de hukuk devletinin durumu ile ilgili uyarılarını açık bir şekilde sürdüreceklerini, çarpıtmaları kabul etmeyeceklerini belirterek, "Ancak sadece diyalog yoluyla birşey elde edebiliriz" dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Türk bakanların Almanya'da konuşmasına izin verilmemesini Nazi dönemi uygulamalarına benzeten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine de yorum getiren Seibert; bu tarz kıyaslamaların, Nazilerin işlediği suçların önemini azalttığını savundu.