Merkel: Türkiye’deki sorunların Almanya’ya taşınmasını istemiyoruz

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, "Türkiye'den anlaşmazlıkların Almanya'ya getirilmesini istemiyoruz ve buradaki bütün grupların barışçıl ve taciz edilmeksizin yaşayabilmelerine dikkat edeceğiz" dedi.

Dış Haberler

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Almanya-Türkiye ilişkilerine ve Almanya'da yaşayan Türklere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre DW'ye konuşan Merkel, Almanya'da yaşayan Türklere dair şunları söyledi:

"Türkiye'den buraya gelenlerin misafir işçi olduğunu söylediğimiz dönemler çoktan geride kaldı. Alman vatandaşlığına geçmelerinin önü açık ve bunu yaptıklarında Türk kökenliler de tıpkı yüzyıllardır aileleriyle burada yaşayan diğerleri gibi Alman vatandaşıdır. Uzun yıllardır burada yaşayan ve Alman vatandaşlığına geçmemiş olanlara da ülkemizin refahına katkı sağladıklarını ve bu nedenle de yasalara uymaları halinde ülkemize ait olduklarını söylüyorum. Bizi şu an endişelendiren, Türkiye'den farklı grupların kısmen birbirlerini karşılıklı olarak ihbar etmeleri ve belki de gözetlemeleri. Bunu istemiyoruz. Türkiye'den anlaşmazlıkların Almanya'ya getirilmesini istemiyoruz ve buradaki bütün grupların  barışçıl ve taciz edilmeksizin yaşayabilmelerine dikkat edeceğiz."

Merkel bunu tam olarak nasıl yapacakları yönündeki soruya ise "Tüm vakaları takip etmek, izlendiğini hisseden vatandaşları bunu bildirmeleri için cesaretlendirmek ve bunu yapan kişi ya da kaynakların üzerine kararlı biçimde gidilmesi suretiyle" yanıtını verdi.

'AfD İLE ÇALIŞMAYACAĞIZ'

DW'nin, "Almanya'da yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) üçüncü güç olarak Federal Meclis'e girebilir. Neden AfD'yi engelleyemediniz?" sorusuna Merkel, "Seçim sonuçlarıyla ilgili spekülasyonlara katılmak istemiyorum" yanıtını verdi.

AfD ile Euro para birimi ve mülteci politikası gibi konularda görüş ayrılığı içinde olduklarını ve sorun yaşadıklarını söyleyen Merkel, toplum içinde her halükarda tartışmalara yol açan bu konularda kararların verilmesinin önemli ve gerekli olduğunu hatırlattı. Merkel, "İşte bu nedenle bu konulara bağlı olarak ortaya çıkan sorunları iyi biçimde çözmeye çabalamak ve her seçmeni kazanmak için insanlara güven vermek zorundayız" dedi.

Partisinin "AfD ile birlikte çalışmayacağının" altını çizen Merkel, kamuoyu yoklamalarına göre partisinden bazı seçmenlerin AfD'yi desteklemeye başladığının hatırlatılması üzerine, "Bu durumu yaşayan sadece bizim partimiz değil. Ancak benim yanıtım çok açık: İnsanların sorunlarını çözmek. İş, iyi okullar, doktor bulma gibi kaygılarıyla gerçekten ilgilenmek. Ve diğer yandan nefret ve şiddete açık ve net bir biçimde 'dur' demek" dedi.