Menstrüasyon döngüsü zihinsel fonksiyonları etkilemiyor

Genel kanının aksine, adet döngüsünün ve menstrüasyon döneminde gerçekleşen hormonel dalgalanmaların zihinsel fonksiyonlar üzerinde hiçbir etkisi olmadığı sonucuna ulaşıldı.

Haber Merkezi

Karın ağrıları, ruh hali dalgalanmaları ve ağrıyan göğüsler, menstrüasyon/adet döngüsüne eşlik eden can sıkıcı semptomlardan yalnızca birkaçı. Fakat, yaygın kanaatin aksine, zihnin bulanıklaşması ayın bu döneminde ortaya çıkması beklenen semptomlardan biri değil.  

Araştırmacılar, menstrüasyon döneminde gerçekleşen hormonel dalgalanmaların zihinsel fonksiyonlar üzerinde hiçbir etkisi olmadığı sonucuna vardı. Ki bu yeni bulgunun, üreme çağında olan kadınlarca mutlulukla karşılanması muhtemel.

İsviçre’de bulunan Zürih Üniversite Hastanesi tarafından yürütülen çalışmanın öncüsü Prof. Brigitte Leeners ve meslektaşları, bulgularını yakın bir zamanda Frontiers in Behavioral Neuroscience isimli dergide yayımladılar. 

Adet döngüsü 3 ana hormonun yükseliş ve düşüşünü içeriyor: östrojen, progesteron ve testosteron. Bu 3 hormon, rahim duvarının hamilelik için hazırlanmasıyla yükümlü. Eğer hamilelik gerçekleşmezse, kanama gerçekleşiyor.   

PEK ÇOK KADIN ETKİSİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Adet döngüsü süresince değişiklik gösteren hormon seviyelerinin ruh hali dalgalanmalarının da içinde bulunduğu farklı etkileri de bulunmakta. Fakat bu kaçınılmaz olarak gerçekleşen aylık döngünün zihinsel fonksiyonlar üzerinde de etkisi var mı? Pek çok kadın öyle olduğunu varsayıyor. 

"Bir üreme sağlığı uzmanı ve bir psikoterapist olarak, menstrüasyon döngüsünün, ruh hallerini ve zihinsel performanslarını etkilediğini düşünen kadınlarla ilgileniyorum” diyen Prof. Leeners ve ekibi, bu yaygın algı üzerine yapılan araştırmaların çelişkili sonuçlar ortaya çıkardığını söyledi: “Kadınların adet döngüsündeki prefrontal zihinsel işlevler ve hormon seviyeleri arasındaki ilişkiyi araştıran gözleme dayalı çalışmaların yorumlanması, küçük örnek ölçeği ve zayıf tekrarlanabilirlik durumlarından ötürü oldukça karmaşık.”

Araştırmacılar çalışmaları için, adet döngüsünün zihinsel işlevleri etkileyip etkilemediğine dair daha iyi bir gözlem kazanabilmek adına harekete geçtiler. 

HORMONEL DEĞİŞİKLİKLER VE KAVRAMA

Bulgularına ulaşabilmek için, araştırmacılar üreme çağında olan ve düzenli adet döngüsüne sahip 88 kadını araştırmaya dahil ettiler. 

Katılımcılar, bir menstrüasyon döngüsünün 4 noktasında “dikkat”, “bilişsel yargı” ve “kısa süreli hafıza” olmak üzere 3 zihinsel işlevdeki değişiklikleri ölçmek adına teste girdiler.  Bu esnada, katılımcılar hormon seviyeleri de ayrıca gözlemlendi. 

Veriler, östrojen, progesteron ve testosteron seviyelerindeki değişikliklerin bilişsel yargı ve dikkati etkilediğini ortaya çıkardı. Fakat bu bulgular tekrar elde edilemedi. 

Kadınlardan 68’inin ikinci bir adet döngüsünde yeniden incelenmesi üzerine, araştırmacılar hormonel değişikliklerin dikkat, bilişsel önyargı veya hafızayı etkilediğine dair hiçbir bulguya rastlayamadılar. 

Bu sonuçları baz alarak, araştırmacılar menstrüasyon döngüsünün kadınların zihin gücünü etkilemesinin mümkün olmadığı sonucuna vardılar. 

Prof. Brigitte Leeners "Bireysel istisnaların varolması ihtimaline rağmen, genel olarak kadınların bilişsel performansı adet döngüsüyle ortaya çıkan hormonel değişikliklerden etkilenmiyor.” diyerek bulguları özetledi.

Bu bulgular kadınlar için mutluluk verici olsa bile, adet döngüsünün zihinsel fonksiyonlar üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu anlamak adına daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Prof. Leeners, kadınlardan oluşan daha geniş gruplar kadar hormonel rahatsızlıkları olan kadınları da araştırmalara dahil etmenin bu tür çalışmalar adına faydalı olabileceğini ekledi.