Memurlukta yeni dönem: KPSS kaldırılıyor, 'partilimizdir' kriteri geliyor

Yıllardır AKP ve Cemaatçilerin doldurduğu devlet kadroları, 15 Temmuz sonrası sadece AKP'lilere tahsis ediliyor. AKP'lilerin verdiği "yakınımdır" ya da "partilimizdir" kartı olanlar memurluğa girerken, birçok kurumda KPSS şartı ya kaldırılıyor ya da sözlü sınavla etkisi tamamen ortadan kaldırılıyor.

Haber Merkezi

Son yıllarda birçok aday uzun süre hazırlandığı KPSS'den ve kurumların yaptıkları sınavlardan oldukça yüksek puan almasına rağmen atanamıyor.

Birçok kurumda yapılan mülakatlar sonrası en düşük puanı alan isimler kuruma atanırken, son olarak TRT sınavında yaşananlar büyük tepki çekmişti. Sınavda yüksek puan alan adaylar değil, AKP'li vekil ve bakanların doğrudan destek verdiği en düşük puanı alan isimler TRT'ye yerleştirilmişti.

Diğer birçok kurumda da benzer işlemler yapılırken, son SGK alımında sadece AKP'ye yakın sendikaya üye olan isimlerin işe alındığı ortaya çıkmıştı.

KPSS'NİN KALDIRILMASI İÇİN ÇALIŞMA

15 Temmuz sonrası doruk noktasına çıkan torpil konusuna ilişkin bir köşe yazısı kaleme alan Sözcü yazarı Saygı Öztürk, "Polis ve öğretmen alımında artık KPSS'ye girme, belli bir puanı alma zorunluluğu kaldırıldı. Tamamen siyasi bir kadrolaşma var. AKP il ve ilçe örgütlerinden 'hamili kart yakınımdır' ya da 'partilimizdir' kartı olanlar yerleştiriliyor. AKP'nin atadığı bürokratlar tarafından yapılan mülakatlarda en sihirli belge il teşkilatlarından gelenlerdir. Türk Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, 'Şu anda öğretmen ve polis alımında tamamen siyasi kadrolaşma var' diyor" ifadelerini kullandı.

"Devlet Personel Başkanlığı, KPSS'nin ve bunun sonuçlarına göre merkezi yerleştirmenin tamamen kaldırılması için çalışma yapıyor" diyen Öztürk, şu ifadeleri kullandı:

"Bu amaçla 'Kamu Personeli Alım Sistemi Değerlendirme Toplantısı' yapıldı. Bakın şu işe sunum yapan 4 kişiden 3'ü özel sektörde çalışanlar… Devlete alınacak memurların seçiminin nasıl yapılmasını özel sektöre soruyorlar. Devlet bu hale düşürülür mü?

Yokuş,  şunları anlatıyor:

“Devlete girişte sınav olmadan, parti ya da hükümete yakınlığıyla bilinenler yerleştiriliyor. Taşeron firma elemanlarının neredeyse tamamı parti kanalıyla işe alınıyor. Düşünün, girişteki güvenlik görevlisi, evrak memuru, temizlikçi AKP'den geliyor. AKP'nin istedikleri memurluğa alınıyor. KPSS'yi kaldırdıklarında da AKP'li olmayan memur bırakılmayacak. Devletimiz için korkunç bir tablo… Yani, tam anlamıyla ‘parti devleti' oluyoruz ama bu görülmüyor.”