Melih Gökçek'e çağrı: Bekleme, bugün git suç duyurusunda bulun

Şehir Plancıları Odası, Melih Gökçek'in İmar Hukuku Sempozyumu'nda konuşmacı olmasına tepki gösterdi. Açıklamada, "İmar hukukuna dair en ufak bir fikri olmayan fakat İmar Hukuku Sempozyumu'nda konuşmacı olma cesaretini gösteren bir belediye başkanının imar mevzuatının en temel kurallarını öğrenmesinin başta kendisine, sonra yönettiği kente çok şey katacağını belirtmek isteriz…

Haber Merkezi

Türkiye Adalet Akademisi'nin 16-18 Mart 2017 tarihleri arasında İzmir'de düzenlediği "İmar Hukuku (Kentsel Dönüşüm ve Riskli Alan Uygulamaları) Sempozyumu"nda en son Havagazı Fabrikası yıkımı ve asbest skandalıyla gündeme gelen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in katılmasına Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, bir basın açıklaması kaleme alarak tepki gösterdi.

"Gökçek'e Çağrımızdır: Yeni Dava Bekleme, Bugün Git Suç Duyurusunda Bulun" başlığıyla yapılan basın açıklamasında, Melih Gökçek'in bilirkişi raporlarının ve bilirkişilerin "bir işe yaramadığını" dile getirdiği, ve hakim ve savcılara dönük olarak "kararı kendiniz verin" şeklinde ifadeler kullandığı belirtildi. 

Bilirkişi raporlarının, Oda'nın hali hazırda açmış olduğu 637 davada oldukça önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Şehir Plancıları Odası, Gökçek'in yapılmış olan suç duyurularına cevap vermesi istedi.

Melih Gökçek'in kendisine başka bir dava açılması halinde, Oda hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacağı konusunda tehditte bulunduğunu dile getiren Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Gökçek'in zaten açılmış olan davalara cevap vermesini ve Gökçek'in istediği gibi suç duyurusunda bulunabileceğini belirtti.

Açıklamada şöyle denildi:

Melih Gökçek Türkiye Cumhuriyeti`nin içinden geçtiği zor günlerinde mesleğinin hakkını vererek uygulama çabası içinde olan yargı mensupları karşısında meslek odalarının dava açamayacağını, planlamanın özel ve teknik bilgi gerektiren bir durum olması nedeniyle keşif yapılması için seçilmiş, konusunda uzman bilirkişi heyetlerinin bir işe yaramadığını büyük bir aymazlıkla söylemekten utanmamıştır. Meslek odası olarak dava açarsak Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulunacağını belirtmiş, tek adam rejimine kendini kaptırmış olacak ki hakim ve savcılara, bilirkişilere gerek duymadan tüm kararları kendiniz verin demekte beis görmemiştir.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak Ankara`ya ilişkin planları düzenli inceleyip, kamu yararına ve şehircilik ilkelerine aykırı hususları içeren işlemleri yargıya taşıyor ve hukuki denetim yoluyla mücadele ediyoruz. İmar mevzuatına, mesleki etik ilke ve uygulamalara uygun olmayan imar planlarına karşı Odamızın dava açma ehliyetinin varlığına ilişkin Danıştay kararları artık istikrar kazanmıştır son dönemde özellikle Danıştay İDDGK`nun E. 2010/2026, K. 2010/1474 sayılı kararında bir kez daha vurgulanarak bu husustaki tüm tereddütler giderilmiştir. Öncelikle, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak bugüne kadar açmış olduğumuz 622 dava ve 15 suç duyurusunu unutmadığından emin olduğumuz Melih Gökçek`i yarın yeni bir dava açmamızı beklemeden 637 davamızı emsal göstererek bahsettiği suç duyurusu işlemini gerçekleştirmeye davet ediyoruz. Kendisini de İçişleri Bakanlığı`nın kanatları altından çıkıp hakkında yapmış olduğumuz bekletilen suç duyurusu dosyalarına ilişkin olarak hesap vermeye çağırıyoruz.

İmar hukukuna dair en ufak bir fikri olmayan fakat İmar Hukuku Sempozyumu`nda konuşmacı olma cesaretini gösteren bir belediye başkanının imar mevzuatının en temel kurallarını öğrenmesinin başta kendisine, sonra yönettiği kente çok şey katacağını belirtmek isteriz.