Mavi Marmara için 'bana mı sordunuz' demişti: İsminden kurtuluyorlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'Günün başbakanına mı sordunuz' diyerek yarı yolda bıraktığı Mavi Marmara'nın adı, 'Erdoğan Bey' olacak.

Mavi Marmara, uzun bir aradan sonra yeniden habercilerin gündemine düştü. Mavi Marmara’yı RO-RO gemisi yapmak üzere satın alan armatör Erdoğan Tümsek, geminin 3 ay sonra “Erdoğan bey” adıyla yeniden çalıştırılmaya başlayacağını açıklarken, “Mavi Marmara benim için gazi gemidir, denizle buluşmasını sağlayacağım” dedi.

Gemiye adını vermeye hazırlanan Erdoğan’ın Mavi Marmara hakkında yaptığı son açıklama hatırlandığında bu tercih bir miktar tartışmalı görünüyor. Geminin AKP iktidarının Vanminüt şovlarına gölge düşüren geçmişi göz önüne alındığında bu isim değişikliğinin “Mavi Marmara” adından kurtulmak dışında bir anlamı olmadığı akla geliyor.

Bilindiği gibi İsrail’in 2008 yılı sonunda Gazze’ye dönük saldırısıyla başlayan süreç, Gazze’de yaşayanlar için büyük bir zulme dönüşen ambargo ile devam etmişti. Ambargoyu tüm dünyaya duyurmak için uluslararası bir hareket başlamış, Free Gazza Movement adlı Amerikalı ve Avrupalı eylemcilerin ağırlık taşıdığı bir organizasyon farklı ülkelerden yardım gemilerinin 2010 yılı sonunda Gazze’ye hareket ettiği bir kampanya düzenlemişti.

Kampanya’ya Türkiye’den İHH’nın organizasyonuyla katılan Mavi Marmara gemisi uluslararası sularda İsrail donanmasına ait gemilerin saldırısına uğramış, saldırıda ölenler olmuştu.

İsrail’in ölenlerin yakınlarına tazminat ödemekle yetindiği bir diplomatik süreç işlemiş, islamcı kesimi tatmin etmeyen bu sonuç hakkında Erdoğan, “İsrail, Türkiye’nin taleplerini karşılamıştır” açıklaması yapmıştı.

Erdoğan açıklamasında şu sözleri kullanmıştı: 

“Türkiye’den böyle bir insani yardımı götürmek için günün başbakanına mı sordunuz? Biz zaten yardımı yaptık, yapıyoruz.”