Mavi Balina oyunu Meclis gündeminde

İntihar vakalarıyla gündeme gelen Mavi Balina isimli oyun CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel tarafından TBMM gündemine taşındı.

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, dünya genelinde 'intihara sürükleyen oyun' olarak gündeme oturan 'Blue Whale Challenge', Türkçesiyle Mavi Balina isimli oyun hakkımda TBMM'ye soru önergesi verdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nı göreve çağıran CHP’li Sertel, çocukları şiddete yönlendiren, intihara sürükleyen ve onları bilgisayar başına hapseden oyunların mutlaka denetlenmesi ve çevrimiçi oyun sunan sitelere erişim engeli getirilmesi gerektiğini söyledi.

'YENİ BAĞIMLILIK'

Sertel, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde son günlerde velileri ciddi şekilde tedirgin eden Mavi Balina oyununun Türkiye'de yasaklanıp yasaklanmayacağını da sordu.

Sertel, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Yüzyılımızda yaşanan teknolojik gelişmeler neticesinde yaygınlaşan internet kullanımı ve sanal ortamlar hayatımızı belli ölçüde kolaylaştırdığı gibi beraberinde çeşitli tehlikeleri de getirdi. Geçmişte sigara, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılıklara dikkat çekilirken günümüzde ‘bilgisayar oyunu bağımlılığı’ türedi. Özellikle çocuk ve gençlerimiz için büyük tehlike arzeden bilgisayar oyunu bağımlılığı üzerinde dikkatle durulması gereken bir hal aldı. Geçmişteki masum oyunların yerini şiddet içeren, çocukların ruhsal yapısını bozan ve hatta onları intihara sürükleyen oyunlar aldı. Özellikle çevrimiçi olarak oynanabilen ve oyun esnasında çocukların hiç tanımadıkları kimselerle sohbet etmesine olanak tanıyan oyunlar da ayrı bir tehlike yaratıyor. Bu sohbetler çocuk tacizine kadar gidebiliyor. Oyun ya da internet bağımlılığı nedeniyle kişilerin ve ailelerin hayatları ciddi anlamda etkilendiği gibi bu bağımlılık yüzünden toplumda son derece trajik olaylar baş göstermeye başladı. İlgili kurum ve kuruluşlar çok daha geç olmadan bu tür oyunların oynanmasına engel olmalı, çocuklara okullarda oyun bağımlılığıyla ilgili eğitim ve uyarılarda bulunmalıdır.”

Sertel'in Bakan Ahmet Aslan'ın yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

Çocukları şiddete yönelten, intihara sürükleyen, asosyal bir yapıya büründüren bilgisayar oyunlarıyla ilgili ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

İçeriği nedeniyle gençleri intihara sürüklediği anlaşılan ve birçok ülkede yasaklanan Mavi Balina (Blue Whale) oyununun ülkemizde yasaklanması söz konusu mudur?

Ülkemizde yasadışı yollardan çocukları bu oyunlara teşvik eden kişi ve kurumlar hakkında nasıl bir yaptırım uygulanmaktadır?

Çeşitli zamanlarda YouTube, Facebook, Twitter gibi sosyal medya sitelerine anında erişim engeli getirilirken bu tür yasa dışı ve oyun sitelere erişimin tamamen kaldırılması mümkün değil midir?

Son üç yılda zararlı içerik, bahis, kumar, şiddet içeriği nedeniyle erişim yasağı getirilen site sayısı nedir? Kapatılan sitelerin başka isimle tekrar açılmaması için ne gibi tedbirler alınmaktadır?

Çocukların bu tür tehlikeli oyunları bilgisayarlarına indirmemeleri, online olarak oynayamamaları için teknolojik anlamda geliştirilen uygulamalarınız var mıdır? Yoksa bu konu üzerinde bir çalışma yürütülmekte midir?

Bu tür oyunların en çok oynandığı yerler olan internet kafelere ilişkin denetimler ne sıklıkta yapılmaktadır? Bu tür yerlerde tespit edilen korsan yazılım, korsan oyun vb. gibi nedenlerle kesilen ceza tutarı nedir?