Marmara ve Ege için 'hayalet gemi' uyarısı

Marmara Denizi ve İzmir Körfezi çevresinde 50'nin üzerinde sahibi belli olmayan hayalet gemi bulunuyor. Bunlar dışında sigortası olmadığı için çıkarılamayan 160'ın üzerinde batık gemi de tehlike saçıyor.

Marmara Denizi ve İzmir Körfezi'ndeki 'hayalet gemi' tehlikesini Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan köşesine taşıdı. "Son birkaç yıldır sürekli trafik sigortasını, sigortadaki fiyat artışını, trafikte dolaşan sigortasız araçları konuşuyor. Oysa bir de deniz araçları ve deniz trafiği var ki, orada durum daha da vahim" diye yazan Doğan, "Bir-iki örnekle anlatayım ki, daha iyi anlaşılsın. İstanbul Boğazı’nda iki yaka arasında yolcu taşıyan motorlar çarpıştı. Kazada ölen ve sakat kalan varsa devreye sigorta giriyor ve ölenlerin yakınlarına vefat tazminatı, sakat kalanlara da sakatlık tazminatı ödüyor. Ya da tehlikeli madde taşıyan iki gemi çarpıştı ve tehlikeli madde –geminin yakıtı da olabilir- denize döküldü. Sigorta gereken müdahaleyi yapıp çevre kirliliği için tüm masrafları ödüyor. Öyle az buz rakamlardan bahsetmiyoruz; çevre temizliği dediğiniz, milyon dolarlar tutuyor" ifadelerini kullandı.

YAKIT SIZINTISI BÜYÜK TEHDİT

Geçtiğimiz sene Foça açıklarında fırtınaya kapılan bir geminin karaya oturduğunu aktaran Doğan, "Evvelki sene ise yine terk edilmiş bir kuru yük gemisi, sürüklenerek hem başka gemilere zarar verdi hem de karaya oturduğu sırada sızan yakıt, denize yayıldı" bilgisini verip şöyle devam etti:

50 HAYALET GEMİ VAR

"Uzatmayayım, özellikle; İzmir Körfezi, Marmara Denizi’nde böyle terk edilmiş 50’nin üzerinde gemi bulunuyor ve bunlar sahipsiz olduğundan, sigortası da yok. Hal böyle olunca bu gemilerin başka gemilere ve çevreye verecekleri zararları karşılayacak bir sorumlu da yok.

BU İŞİN ŞAKASI YOK, DURUM VAHİM

Açıkça söyleyeyim, bu işin şakası yok. Bugüne kadar yaşanmadı ama hayalet gemilerden biri sürüklenip, turistik bir yerde karaya otursa, içindeki yakıtta denize sızsa; aylarca sürecek ve milyar doları bulacak temizlik çalışmasını kim karşılayacak? Durum bu kadar vahim. Daha da vahimi, hiçbir kurumun bu konuda girişimde bulunmaması. Sözün özü, sayıları her geçen gün artan terk edilmiş gemilerin, denizlerimizden temizlenmesi gerekiyor. Gerekiyor ki, büyük bir facia yaşanmasın."