Makine Mühendisleri Odası'nda işten çıkarmalar sürüyor

Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'nde arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren 3 teknik görevli daha işten çıkarıldı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO)'nda 12 Temmuz 2016 tarihinde bir oda çalışanının iş akdinin feshedilmesinin ardından sular durulmuyor. Arkadaşlarının işten çıkarılmasına karşı çıkan ve içerisinde MMO Ankara Şube’ye bağlı Asansör Kontrol Merkezi (AKM)’nin de bulunduğu odanın farklı birimlerinde görev yapan 3 teknik görevli daha işten çıkarıldı. 

NE OLMUŞTU?

İşten çıkarılan arkadaşlarına destek olmak amacıyla yapılan toplantıya katılan çalışanlar tek tek oda yönetim kurulu üyeleri tarafından sorguya çekilmiş ve çalışanlara toplantıya katılmalarının amacı sorulmuştu. Bu görüşmelerin ardından yazılı savunmalarında arkadaşlarına destek olduğunu beyan eden 3 kişi işten çıkarıldı. İmzacı diğer çalışanların akıbeti ise halen belirsizliğini koruyor.

Oda yönetimi yaşananları geçtiğimiz aylarda TMMOB Genel Kurul sürecinde belirginleşen oda içi taraflaşmalarla açıklamak istese de, oda çalışanlarının bu taraflaşmanın dışında durduğu, bir süredir oda yönetim kurulunun patronvari tutumlarından rahatsız oldukları ve emeklerinin değersiz görülmemesi, iş emniyeti konusunda yeterli tedbirlerin alınması, iş güvencesi gibi isteklerinin olduğu biliniyor. 

BİR İŞ YERİ OLARAK MMO

MMO Ankara Şube, çoğunluğu yeni mezun makina mühendislerinden oluşan 100’ün üzerinde teknik görevlinin çalıştığı bir kurum. MMO bünyesinde Araç Tespit ve LPG/CNG/LNG Sızdırmazlık Merkezi, Asansör Kontrol Merkezi (AKM), Merkez Laboratuvarı (MERLAB) ile bir dizi periyodik kontrol ve ölçüm içeren teknik hizmet faaliyetleri yürütülüyor. 

Odanın hizmet üretimlerinin geçmişi Avrupa Birliği (AB) Teknik Mevzuat uyum sürecine dayanıyor. 1 Ocak 1996’da Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliğine girmesinin ardından vergi kısıtlamalarının kaldırılmasının ticarette malların serbest dolaşımı için yeterli olmadığı düşünülmüş ve eş zamanlı olarak AB'nin ticarette teknik engellerin kaldırılmasına ilişkin mevzuatının da ülkemizce iç yasal düzenlemelere dâhil edilmesi öngörülmüştü. Bu süreçte 2003 yılında ilgili bakanlıkça Asansör Mevzuatı çıkarılmış ve 2008 yılında MMO Asansör Kontrol Merkezi (AKM) AB Komisyonunca onaylanmış bir kurum olmuştu. 

Avrupa Birliğinin serbest piyasa normlarına göre yapılandırdığı hizmet alanları gittikçe ticarileşti ve geçen sürede MMO’daki teknik görevliler de nitelikli iş güçleriyle işçi sınıfı içerisindeki yerlerini aldı. Bu durum oda yönetimi ile teknik çalışanları işçi-işveren konumuna düşürdü ve odayı çalışanlar açısından bir işyerine dönüştürdü.