Mahkeme karar verdi, Danıştay onayladı: İlacı doktor yazar, devlet öder

Ankara 4. İdare Mahkemesi'nin verdiği, Danıştay'ın da onayladığı bir kararın, ilaç parasını devletin ödemesi konusunda emsal teşkil edebilecek nitelikte olduğu belirtildi. Kararda, tedavide kullanılacak ilacın belirlenmesi konusunda sorumluluğun doktorda olduğu vurgulanarak "Doktor yazar, devlet öder" denildi.

Dünyada ruhsatlandırılmış olan ve tedavide kullanılan ancak Türkiye’de ruhsatlandırılmadığı için ödemesi Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) onayına bırakılan “Pertuzumab” etken maddeli bir ilaç hakkında, mahkemeden hasta lehine önemli bir karar çıktı.

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, Ankara 4. İdare Mahkemesi, tedavide kullanılacak ilacın belirlenmesi konusunda sorumluluğun doktorda olduğunu vurgulayarak, kurumun verdiği ret kararını iptal etti. Kararı, Danıştay da onayladı. Hastane ve mahkemeler arasında mekik dokuyan hasta Z. N.A. ilaçlara ödediği parayı geri alamadan geçen aylarda yaşamını yitirdi.

EVİNİ SATMIŞTI

Meme kanseri tedavisi gören 51 yaşındaki N.A. tedavisinin aksamaması için ilacı yurt dışından parası ile alma yolunu seçmiş, bir kutusu 10 bin TL olan ve diğer başka iki ilaç ile birlikte kullanılması gereken ilacın maliyetini karşılamak için evini satmış ve 150 bin TL harcamıştı.

"KARAR, EMSAL TEŞKİL EDER"

Avukat Egemen Büyükkaragöz, kararın emsal teşkil edebileceğini belirterek, müvekkilinin harcadığı paranın iadesi için yakınlarının yargı sürecini başlatacağını söyledi. Büyükkaragöz, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun G.Y. adlı bir hastanın yaptığı benzer başvuruyu kabul ettiğini anımsatarak, “Bir yandan ‘etkinliğini bilmiyorum’ diyerek reddettiği başvuruyu, G.Y. isimli hastanın kullanması için onaylıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Bu durum anayasanın eşitlik hakkına da aykırıdır” dedi.