Maden şirketi, Soma katliamında ölen işçinin ailesine icra takibi başlattı!

Soma'da maden katliamında hayatını kaybeden 301 madenciden biri olan Özay Eren'in anne, baba ve 7 kardeşine 395 bin lira tazminat ödemeye mahkum olan ancak parayı ödemeyen Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin avukatları vicdan yaralayıcı bir girişime imza attı. Şirket avukatları, madencinin ailesinin istediği tazminatın kabul edilmeyen bölümü nedeniyle doğan 8 bin 300 lira vekalet…

DHA

Soma'da iki yıl önceki maden katliamında hayatını kaybeden 301 madenciden biri olan Özay Eren'in anne, baba ve 7 kardeşine 395 bin lira tazminat ödemeye mahkum olan ancak parayı ödemeyen Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin avukatları vicdan yaralayan bir girişime imza attı. Şirket avukatları, madencinin ailesinin istediği tazminatın kabul edilmeyen bölümü nedeniyle doğan 8 bin 300 lira vekalet ücreti alacağının tahsili için acılı aileye icra takibi başlattı.

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı maden ocağında yaşanan katliamda resmi verilere göre 301 işçi hayatını kaybetti. Türkiye'yi derinden sarsan facia sonrasında, adli soruşturmada suçları olduğu gerekçesiyle, 6'sı tutuklu 46 sanık hakkında 301 kez 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bir yandan 301 madencinin aileleri de, Soma 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde çeşitli tazminat davaları açtı. Ailelerin isteği üzerine şirketin mal varlığına ihtiyati haciz kararı uygulandı. 

ŞİRKET ÖDEMEDİ, AVUKATLARI AİLEYİ İCRAYA VERDİ

Soma İş Mahkemesi, geçen Aralık ayında, ailelerin açtığı ilk tazminat davasını sonuçlandırdı. Mahkeme, ölen Özay Eren'in anne ve babası için 75'er bin TL, 7 kardeş için de 35'er bin lira tazminat ödenmesi istendi. Özay Eren'in eş ve çocukları için de, ayrıca mahkemenin devam ettiği öğrenildi. 

Ailelerin tazminat alacaklarına karşı geliştirdiği yöntem sonrasında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ödemelerini yapmadı. Ancak şirketin avukatları kazandıkları tazminatı alamayan Özay Eren'in ailesine karşı, vicdan yaralayan bir yöntemle icra takibi başlattı. Şirket avukatları, madencinin kardeşlerinin istediği 40 bin lira tazminat yerine Soma İş Mahkemesi'nin 35 bin liraya hükmetmesi üzerine, arada kalan 5 bin liralık fark için vekalet ücreti almaya hak kazandı. Yedi kardeş için toplam 8 bin 300 lira tutan bu vekalet ücreti için şirketin avukatları, Bakırköy 5'inci İcra Müdürlüğü'ne başvurup ölen madencinin kardeşlerinden tahsilat yapılmasını talep etti.

AİLELERİ YARALADI 

Karar sonrasında yaşananlara tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bu girişim, Soma A.Ş.'nin ölmüş madencinin ailesine karşı ne kadar acımasız ve duygusuz olduğunu gösteriyor. Şirket dirisine sahip çıkmadığı maden şehitlerinden geriye kalan ailelerine de bırak sahip çıkmayı, onları da daha da yaralayan bir tavırla hareket ediyorlar. Kendisi 395 bin lirayı ödememek için her yola başvuruyor. Beş parası olmayan aileden ise karardan hemen sonra icrayla parasını istiyor. Avukat da olsa şirkete bağlılar. Bu kabul edilemez, vicdan yaralayan bir durumdur. İşçisini öldürdü, şimdi ailelerine sahip çıkmak bir yana para istiyor. Ölmüş şehitlere saygısızlık yapıyor. Ben üzüldüm ama hiç şaşırmadım. Geleneksel tavırlarını sürdürüyorlar. Madenciler onlar için ölü diri fark etmiyor. Para almaya devam ediyor" dedi.

ŞİRKETİN OYUNU, SAYIŞTAY RAPORUNDA ORTAYA ÇIKMIŞTI

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin ölen madencilerinin ailelerinin dava açıp kazanacağı tazminatları ödememek için şirketin uyguladığı yöntem ise Sayıştay raporunda ortaya çıkmıştı.

Sayıştay raporuna göre, ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin, faciadan 36 gün sonra, işçi ailelerinin tazminat alacaklarına karşı hileli (muvazaalı) bir yönteme başvurdu. Şirketin TKİ'den gelecekte çıkartacağı kömür için aldığı 182 milyon 134 bin 867 lirayı, bir bankaya temlik gösterdiği, bankanın da buna istinaden başlattığı icra takibiyle, ailelere göre öncelikli alacaklı durumuna geldiği saptanmıştı.