LGS mağduru öğrenciler ve velileri isyanda

İstanbul Kartal'da LGS sistemindeki hatalar nedeniyle hiçbir okula yerleştirilmeyen 68 öğrenci ve velileri bugün Kartal Kaymakamlığı önünde basın açıklaması yaptı. Tepkisini dile getiren bir veli 'Zorla, baskıyla imam hatip lisesini, meslek lisesini tercih etmemizi istiyorlar. Çocuğum Anadolu Lisesi’ne yerleşinceye kadar hiçbir okula kayıt yaptırmayacağım. İmam hatipleri kapatsınlar.…

soL - İstanbul

Kartal’da LGS sonucunda hiçbir okula yerleştirilmeyen 68 öğrenci ve velileri bugün Kartal Kaymakamlığı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Öğrenciler ve velileri bir haftadır Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde sabahtan akşama kadar soruna çözüm bulunması için bekliyordu.

Basın açıklamasında LGS ilk yerleştirme kılavuzundaki ve sistemdeki hatalar nedeniyle öğrencilerin yüzde 95’inin yanlış yerleştirildiğini belirten veliler, OBS puanı yüksek olan öğrencilerin açıkta kaldığını, mağdur öğrencilerin imam hatip ve meslek liselerine yerleştirmeye çalışıldığını vurguladı.

Kartal LGS Mağduru Aileler Platformu olarak yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bizler Kartal ilçesinde 2018 LGS sonucu yerel yerleştirme tercih edip, 5. yerleştirme ve ilçe komisyonu tarafından 6. yerleştirmesi yapılmayan 68 çocuğun velileriyiz. Bizim çocuklarımızın ortalama başarı puanları (OBP) 80 ile 100 arası olan yani ortaokul başarı ortalamaları Türkiye ortalamasının üstünde olan çocuklardır."

BAKANLIK BİRİNCİ YERLEŞTİRMEDEKİ HATALARI KABUL ETTİ

LGS ilk yerleştirmede yerleştirme kılavuzundaki ve sistemdeki hatalar sonucu öğrencilerin yüzde 95’inin yanlış şekilde bir liseye yerleştirildiği belirtilen açıklamada “Bu yerleştirmede OBP puanı 45-50 olan çocuklar Anadolu liselerine yerleşirken, OBP’si 90-100 olan çocuklar ya meslek liselerine yerleştirilmiş ya da bizim çocuklarımız gibi hiçbir okula yerleştirilememiştir. Bakanlık birinci yerleştirmedeki hataları kabul etmiş, yerleştirme kılavuzunda değişiklik yapmış hatta bu konuda hatası olan bazı bürokratları görevden almıştır. Bunlar ulusal basına yansımış ve kamuoyunun malumudur" denildi.

Bakanlığın yapmış olduğu bu hatanın bedelini 14 yaşındaki çocuklarının ödediğini vurgulayan veliler şunları kaydetti: "Bizim çocuklarımız eğitim öğretim yılı başlamasına rağmen bir haftadır evde oturup ağlıyor. Bu çocukların en temel hakları olan eğitim hakkı bakanlıkla karşılanmıyor. Bilindiği gibi eğitim hakkı anayasanın teminatı altındadır. Ve 4+4+4 eğitim sistemi mecburidir. Henüz 14 yaşındaki ve ergenlik çağında olan bu çocuklar okula gidememenin etkisi ile büyük bir psikolojik sıkıntı ve bunalım halindeler. Bizler veliler olarak bakanlık ve hükümetimizden talebimiz, artık çocuklarımızın anayasal hakkı olan okuma haklarının bir an evvel verilmesi ve hepsinin gidebilecekleri bir Anadolu lisesine yerleştirilmelerinin sağlanması."

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNDEN TÜRBANLI VELİYE: 'NEDEN ONLARLA BERABERSİNİZ?'

Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü ile görüşmeye giden veliler, Milli Eğitim Müdürü’nün türbanlı velilere yönelik "Siz neden geldiniz? Onlarla neden berabersiniz?" sözleriyle karşılaştıklarını da dile getirdiler. 

Tepkisini dile getiren bir veli, "Ben çocuğumun okulda din eğitimi almasını istemiyorum. Din eğitimini ben veririm. Ben okulda okumasını istiyorum. Zorla, baskıyla imam hatip lisesini, meslek lisesini tercih etmemizi istiyorlar. Çocuğum Anadolu Lisesi’ne yerleşinceye kadar hiçbir okula kayıt yaptırmayacağım. İmam hatipleri kapatsınlar. Neden kapatmıyorlar?" dedi.