Kurtulmuş'un 'Yargı cumhurbaşkanına bağlı' açıklaması anayasaya aykırı!

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un dün yaptığı "Yargı organları Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır" açıklaması tartışılıyor. Kurtulmuş'un bu sözlerinin anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekilirken, Sayıştay eski Denetçisi Kadir Sev, "Yargı ile Cumhurbaşkanı ilişkisi hiyerarşi üzerinden kurulamaz" dedi. Kurtulmuş'un açıklamasının anayasanın…

Haber Merkezi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un dün yaptığı "Yargı organları Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır" açıklaması tartışılıyor. Kurtulmuş'un bu sözlerinin anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekilirken, Sayıştay eski Denetçisi Kadir Sev, "Yargı ile Cumhurbaşkanı ilişkisini hiyerarşi üzerinden kuramazsınız, kurarsanız yargı cumhurbaşkanının taraf olduğu davalarda objektif değerlendirme yapamaz" dedi. 

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, dün Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yargı kurumlarının Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olduğunu" savundu. 

Kurtulmuş şöyle dedi:  

"Yargı kurum ve kuruluşları son olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en üst makamı olan Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır. Yüksek yargı mensupları başkanlarının herhangi bir şekilde Cumhurbaşkanı çağırdığı zaman bir toplantıya katılırlar. Yargı başkanlarının Cumhurbaşkanımızın bulunduğu bir toplantıya katılması hiçbir şekilde yadırganacak bir husus değildir. Cumhurbaşkanı ne bu toplantılarda onların yargı faaliyetlerine müdahale etmiştir ne de çay toplama faaliyetlerine katıldıkları zaman yargı bağımsızlıklarını ihlal etmişlerdir. Son derece normal son derece insani bir durum vardır. Ortada yargı bağımsızlığını ihlal eden bir mesele yoktur."

KURTULMUŞ'UN AÇIKLAMASI GÜÇLER AYRILIĞI İLKESİNE AYKIRI

Kurtulmuş'un bu açıklamasının, yasama, yürütme ve yargıyı birbirinden bağımsız kılan "güçler ayrılığı" ilkesine aykırı olduğu, dolasyısıyla anayasaya da aykırı olduğu yorumları yapıldı. 

KADİR SEV: YARGI-CUMHURBAŞKANI İLİŞKİSİ HİYERARŞİ ÜZERİNDEN KURULAMAZ

soL'a konuşan Sayıştay eski Denetçisi Kadir Sev, şunları söyledi:

"Yargı ile cumhurbaşkanlığı ilişkisi hiyerarşi üzerinden kurulamaz. Eğer bu ilişki hiyerarşi üzerine kurulursa, cumhurbaşkanının işlem ve eylemleri bu yargı tarafından yargılanamaz hale gelir. Hiçbir yargıçtan bunu isteyemezsiniz. Üçlü kararnameler var, bakanlar kurulu kararları var; tüm bunların altında cumhurbaşkanının imzası var. Öte yandan cumhurbaşkanı sürekli 'Bana hakaret ediyorlar' diye davalar açıyor. Eğer yargı ile cumhurbaşkanı ilişkisi hiyerarşi üzerinden tanımlanırsa, tüm yargıçlar cumhurbaşkanından yana tavır koyar. Bu ilişkiyi hiyerarşi üzerinden tanımlamak yanlıştır. Numan Kurtulmuş'un bu çıkışı da yanlıştır."

ANAYASA'NIN 138. MADDESİ NE DİYOR?

Madde 138: Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.

Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.