Kurtulmuş: Medyanın kullandığı dil terör örgütleri kadar zararlı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Medyada öyle bir dil kullanılıyor ki en az terör örgütleri kadar zararlı, zehirli bir dil kullanılıyor zaman zaman. Buna karşı uyanık, tedbirli olmamız, şuurlu bir şekilde durmamız lazım." dedi.

AA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) tarafından düzenlenen "Medya ve Terör Sempozyumu"nda konuştu.

Konuşmasında "Medyada öyle bir dil kullanılıyor ki en az terör örgütleri kadar zararlı, zehirli bir dil kullanılıyor zaman zaman. Buna karşı uyanık, tedbirli olmamız, şuurlu bir şekilde durmamız lazım" ifadelerini kullanan Kurtuluşmuş, Amerika'nın Irak'ı işgali öncesinde medyanın kullandığı dil ile Musul sorununun başladığı günden itibaren dünya medyasının kullandığı dile dikkatlice bakılması gerektiğini söyledi.

"Şii milisler, Türkmen milisler, Arap milisler, Kürt-Türk terör grupları... Bunun bir iç savaş olduğunu anlatmak için söylüyorlar" diyen Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Halbuki Musul'daki kavga, Kürtlerle, Türklerle, Araplar, Sünniler ile Şiirler arasındaki kavga değildir. Musul'da yüzlerce yıldır bu etnik ve mezhebi gruplar yan yana yaşıyor. Musul'daki sorun, emperyal bir paylaşımdan dolayı oranın silahlı gruplarca paylaşılmaya başlanmasıdır. Terör örgütlerinin isimlerini kullansanıza. Onları kullanmıyorlar. Özellikle medyadaki arkadaşlarımızdan istirham ediyorum, kullanılan bu emperyal dile, asla yüz vermeyelim, bunlara prim vermeyelim, bunların emperyal diline karşı medyada, terörle mücadelede kendi milli dilimizi kuralım. Küresel medyanın bu emperyal dili de günlük hayatımızı, televizyonları, izleyenleri, gazete ve dergileri okuyanlarımızı etkiler. Buna özellikle hassasiyet göstermesini istirham ediyorum. Özellikle UMED ve diğer medya kuruluşlarımızın da bu çerçevede yapacakları çalışmalarda medyada milli dilin oluşmasına katkıda bulunmalarını temenni ediyorum."

Medyanın, kendi iç ahlakını, etik kurallarını yeniden kuşanması gerektiğini, zaman zaman doğruyu yanlış, yanlışı doğru haline getirerek, bunlar üzerinden kamuoyunu yanıltmanın medyanın, görevini eksik, yanlış yapması anlamına geldiğini iddia eden Kurtulmuş, "Medya, bundan sonra mecburen ayağını denk almak durumunda kalacak. Bunu söylediğim zaman bazıları eleştirdi ama kusura bakmayın, bu kadar terörle mücadele eden bir ülkede medya, Dingo'nun ahırı değildir. Herkes istediği gibi istediği şekilde medyada terör örgütlerinin lehine olacak şekilde işler yapamaz." dedi.