Kritik görüşme öncesi AKP kulisleri 'istifa' ve 'veliaht' söylentileriyle çalkalanıyor

AKP kulisleri karışık... Gözler bu akşam 18.00'de yapılacak Erdoğan-Davutoğlu görüşmesinde... Kritik görüşme öncesi kulisler "istifa" ve "veliaht" söylentileri ile çalkalanıyor... Binali Yıldırım ve Berat Albayrak isimlerine şimdi de Bekir Bozdağ ismi eklendi...

Ankara’da  Davutoğlu’nun istifa edeceği söylentisi ayyuka çıktı. Belirleyici ise Erdoğan’ın tavrı olacak. Davutoğlu’nun yerine şimdiden veliaht olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ismi konuşuluyor. İşte saat 18.00’de başlayacak Saray’daki Erdoğan-Davutoğlu buluşması öncesi aşama aşama krizin ayrıntıları...

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Katar’da iken MKYK üyesi isimleri çağırarak “Teşkilatları atama yetkisini yeniden kurula alın” talimatı verdi. Hatta MKYK toplantısı öncesinde tek tek isimlerin davet edilerek öneriye imza atmasının sağlanmasını istedi. Bu durumu da “Kim bizimle kim değil, görmüş oluruz” diyerek anlattı. Perşembe gecesi Adalet Bakanı Bozdağ’ın makamına MKYK üyeleri davet edilerek imzalar istendi. Sadece iki üye Selçuk Öztürk ve Mehmet Babaoğlu imza atmadı. Cemil Çiçek ise ‘Yeterli imza toplanmış, ben versem ne olur vermesem ne olur’ diye imza koymadı. Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün ise birinci çağrıda "Düşüneyim" deyip ikinci davette imza verdi.

ERDOĞAN "GELME" DEYİNCE İMZA KOYDU

Türkiye’ye döndüğünde MKYK operasyonundan haberi olan Davutoğlu, Cuma sabahı 09.30’daki toplantıya gitmedi. Bir danışmanı "Toplantıya katılmayın, erteleyin, Cumhurbaşkanı ile görüşün çözüm bulun" diye önerdi. Bunun üzerine İstanbul’daki Erdoğan’la temasa geçildi. Bir süre dönüş olmadı. MKYK önce 11’e ertelendi, Cumhurbaşkanıyla gecikmeli görüşme yapılınca öğleden sonraya bırakıldı. Erdoğan, telefonda Davutoğlu’na “MKYK yetkisini tekrar alıyor, toplantıyı yapın, akşam zaten buraya geleceksin, o zaman konuşuruz” diyerek MKYK’yı toplamasını istedi. Çaresiz kalan Davutoğlu, 47 imzayı görünce "Benim kurula güvenim tam, ilk imzayı ben atıyorum" diyerek yetki devrini kabullenmek zorunda kaldı.

"GERİ ÇEKİLMEYELİM" KARARI

MKYK’dan erken ayrılan Davutoğlu, hafta sonunu ‘ekibiyle’ değerlendirme yaparak geçirdi. Pazar günü ise ‘Geri çekilmeyelim, mevzi kaybettikçe topal ördek pozisyonuna düşüyoruz’ görüşü dile getirildi.

DANIŞMANLI BAKANLAR KURULU

Pazartesi günü Saray’da genişletilmiş Bakanlar Kurulu vardı. Erdoğan, bu toplantıya alışılmadık şekilde katılanlar oldu. Aralarında Yiğit Bulut, Şükrü Karatepe, Ayşe Gürcan’ın da olduğu 5 danışman kurula katıldı. Erdoğan, 5 ayrı konuda kendisine danışmanlık yapan isimleri toplantıya dahil ederek Davutoğlu’na mesaj verdi.

MAKAMA BİLE UĞRAMADI

Akşam ise Salı günü grupta yapacağı konuşmaya çalıştı. Şimdiye kadar yaptığı en kısa grup konuşmasını (28 dakika) yaptı. “Bu hareket, tüzüklerle, kurullarla varlık kazanmış bir partiden çok daha fazlasıdır” diyerek yetki devrine gönderme yaptı. “Nefsimi ayaklar altına alırım, bir faninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim” diyerek istifa edebileceği sinyali verdi. Saat 18.00’de toplayacağı MYK’yı 15.00’e aldı. Bir saat süren toplantıda da ‘gerilim-kavganın’ işaretlerini verdi. Genel Merkeze gitmesine rağmen makamına bile uğramadan partiden ayrıldı.

İKİ GÜNÜ BOŞALTTI

Davutoğlu, haftalık programında Perşembe ve Cuma’yı boşalttı. Hafta sonunda ise Saraybosna gezisi görünüyor.

"İSTİFA EDERİZ"İ YAYDILAR

Davutoğlu’nun istifa edeceğini daha çok Başbakan'ın yakın çevresi yaydı. Ancak Erdoğan’a yakın isimler bunun "pazarlık gücü" olarak ortaya atıldığına inanıyor.

"GÜL DE BİLE BÖYLE OLMADI"

Erdoğan’a yakın olan AKP’li bir yönetici, yaşanan krizi şöyle anlattı: “2001’den beri Tayyip bey ile Gül arasında onlarca tartışma, kriz, gerilim oldu. Hiçbiri ne partinin alt kademelerine ne de kamuoyuna yansımadı. Bunun (Davutoğlu’nu kast ediyor) gibi olmadı. Grup konuşması kurucu genel başkanımıza açıkça meydan okumaydı. Biz bu yapıyı daha fazla taşıyamıyoruz. Ne olacaksa olsun, takdir de karar verici de Erdoğan’dır.”

İŞTE O BELGE

29 Nisan 2016 tarihinde alınan MKYK kararı da ortaya çıktı. AKP’de yeni bir dönemi başlatan ‘yetki devri’ başlıklı 233 nolu karar aynen şöyle:

“Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun 10.11.2015 tarih ve 227 nolu kararıyla ‘münfesih hale gelen veya Merkez Karar ve Yönetim Kurulu ile işten el çektirilen teşkilatların yerine geçici yönetim kurulu oluşturma ve kongrelerini yaptırma’ ve ‘sadece kademe başkanının işten el çektirilmesi veya herhangi bir nedenle başkanlığın boşalması hallerinde, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu tarafından başkan ataması yapılır’ yetkisinin tüzüğümüzün 152. Maddesi uyarınca, teşkilat Başkanlığına devredilmesine ilişkin kararın kaldırılmasına ve tüzüğümüzün 57. Maddesinde anılan yetkinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu uhdesine alınmasına KARAR verildi.”

 

"BEKİR BOZDAĞ" SESLERİ

Davutoğlu’nun istifa edip etmeyeceği belli olmadan "veliaht" senaryoları hızlandı. Daha önceleri Binali Yıldırım ve Berat Albayrak isimleri konuşuluyordu. Ancak son krizden sonra sadece Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ismi geçiyor. AKP’de 316 milletvekili içinde Davutoğlu’na kaç kişinin destek verdiği merak ediliyor. Saray’a yakın bir kaynağa göre Davutoğlu ile 50 civarında milletvekili ‘her şart altında beraber yürüme’ kararlılığında. Bu milletvekili grubu da Erdoğan-Davutoğlu görüşmesini bekliyor.