Köylülerin tarlalarına giren HES'çi şirket şimdi de türbeye saldırmaya kalktı

Tokat'ın Karakaya Köyü'nde yapımı için ağaçların katledilmeye başlandığı HES'e karşı, halkın direnişi sürüyor. Şirket ise pervasızlığını sürdürüyor.

Serdar Nazım Yüce

Tokat'ın merkeze bağlı Karakaya Köyü'nde, Hidro Elektrik Santral (HES) yapımına karşı direniş büyüyor. İnşaat alanı için ormanı katletmeye başlayan şirket saldırılarını artırarak sürdürüyor. Köylülerin yıllardır koruduğu, Yeşilırmak kenarında bulunan ormandaki ağaçları kesen şirket, şimdi de bir Alevi dedesinin türbesine saldırdı. 

Alevi köyü olan Karakaya'da halk, sadece doğasının katledilmesine karşı değil, kültürlerine yapılan saldırıya karşı da mücadele ediyor.

Aynı zamanda şirket, iş makineleriyle birçok köylünün arazisine izinsiz girerek yıkım yapıyor. Köylüler, herhangi araziler hakkında herhangi bir kamulaştırma kararı olmadığına dikkat çekiyor.

HES'çi şirketi defalarca kovmayı başaran köylüler, HES inşaatı alanında da nöbet tutuyor. 

Karaköyü halkı bugün, türbe arazisinin şirket tarafından tehdit edilmesinin ardından Tokat Valisi Cevdet Can'a taleplerini iletmek için Valilik binasına gitti. Vali Can'ın yerinde olmadığını belirten yetkililer, köylülerin Vali yardımcısıyla görüşme taleplerini de reddetti.