Köylüler, asırlık zeytin ağacının köklerini çıkaran kepçe operatörünü sopalarla kovaladı

Soma'da asırlık zeytin ile yine asırlık bir çam ağacının köklerinin çıkarıldığını duyan köylüler sopalarla iş makinesine doğru koşunca, operatör iş makinesini bırakıp kaçmak zorunda kaldı.

Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Küçükgüney ve Büyükgüney Mahalleleri sınırında bulunan ormanlarda yürütülen gençleştirme çalışmaları sırasında, köye yaklaşık 100 metre mesafedeki alana kadar giren iş makineleri asırlık olduğu iddia edilen bir zeytin ağacını da kökleyince köylüler ayağa kalktı. 

Salihligazetesi'nde yer alan habere göre, orman İşletme ekipleri tarafından Soma ilçesindeki ormanlık alanlarda yürütülen gençleştirme çalışmaları zaman zaman köylülerin tepkisine neden oluyor. Küçükgüney ve Büyükgüney Mahalleleri, bir yandan maden ocaklarına ait kül barajları ve diğer yandan orman nedeniyle hayvanlarını otlatacakları mera kalmamasından şikayet ederken, geleceklerinin tehlike altında olduğunu söyledi. 42 hanesi bulunan Küçükgüney Mahalle Muhtarı Kadir Kahraman ile 40 haneli Büyükgüney Mahalle Muhtarı Nazmi Saygılı ortak bir açıklama yaparak tepkilerini ortaya koydu.

"MERA OLARAK KULLANDIĞIMIZ ARAZİLERE GİRİŞ YAPMAMIZ YASAKLANDI"

Küçükgüney Mahalle Muhtarı Kadir Kahraman, "Köyümüzde orman gençleştirme çalışmaları yapıyorlar. Bunu yaparken 80 yılı aşkın yaşı olduğunu bildiğimiz, köylünün büyük hatıralarının bulunduğu zeytini de köklemişler. Tarihi eser sayılır. Dikim yapacağız diye bizim mera olarak kullandığımız arazilere giriş yapmamız yasaklandı. Bize orman işletmeden ya da diğer kurumlardan dikim yapacağız, şöyle yapacağız diye bildirim yapan olmadı. Bunu da bırakın, Güney köyü olarak bir çukura terk edilmiş vaziyetteyiz. Hemen dibimizde kül barajı bulunuyor. Şimdi ormanı da elimizden aldılar. Köylü olarak hayvan güdecek yerimiz kalmadı. 106 nüfusu bulunan köyümüzün geçiminin çoğunluğunu hayvancılık oluşturuyor. Hayvanlarımızı otlatacak yerimiz, kıpırdayacak yerimiz kalmadı" dedi.

Köylülerin asırlık zeytin ile yine asırlık bir çam ağacının kesildiğini duyunca sopalarla iş makinesine doğru koşturduğunu belirten Muhtar Kahraman, operatörün iş makinesini bırakıp kaçmak zorunda kaldığını söyledi.