Koruma Kurulu, Kültürpark'ı patronlara peşkeş çeken planı onaylamadı

İzmir Büyükşehir Belediyesinin kent halkına dayattığı ancak Kültürpark Platformu adı altında örgütlenen meslek odası, dernek, oluşum ve çevreci kuruluş temsilcilerinin uzun süredir direndiği "Yeni Kültürpark Projesi"ne onay çıkmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016'nın Nisan ayında 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na sunulan "Kültürpark…

İzmir Büyükşehir Belediyesinin kentteki patronlarla birlikte hayata geçirmeye çalıştığı "Yeni Kültürpark Projesi" ile ilgili karar çıktı. 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, planı onaylamadı. Kültürpark'ın bir şehir parkı olarak kalmasını isteyen ve sermaye gruplarına peşkeş çekilmesine itiraz eden meslek odaları ile Kültürpark Platformu, projenin iptali için çok sayıda kampanya düzenlemişti.

Ege'de Son Söz'den Ender Aldanmaz'ın haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesinin kentte büyük tartışmalara yol açan "Yeni Kültürpark Projesi"ne onay verilmedi. İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, projeyle ilgili bir karar veremeyince konu bakanlığa soruldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, koruma amaçlı imar planı olmadığı gerekçesiyle projeyi onaylamadı. 

Kültürpark'ın "tarihi sit" statüsünde olduğunu hatırlatan Bakanlık, koruma amaçlı imar planı olmadığı gerekçesiyle "Yeni Kültürpark Projesi"ne geçit vermedi. 

NE OLMUŞTU? 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihtisas fuarlarını Gaziemir'deki yeni fuar alanına taşıdıktan sonra, kentin göbeğindeki 2. derece doğal sit ve arkeolojik sit olarak tescilli Kültürpark'ı "Yeni Kültürpark Projesi" adıyla yeniden tasarlamıştı. Kentteki patronların, sermaye gruplarının ve özellikle Sancak grubunun desteğini alan CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin tarihi ve doğal güzelliği olan Kültürpark'ı bir şehir parkı olmaktan çıkartıp ticari faaliyetlere uygun hale getirmek için kolları sıvamıştı. Büyükşehir Belediyesi, "Yeni Kültürpark Projesi"ne onay almak için Nisan 2016'da Koruma Bölge Kurulu'na başvurmuştu.

Proje geçen yıl Mayıs ayında, İzmirli patronlarla birlikte kamuoyuna açıklanmıştı. Projeye "Kültürpark Platformu" adıyla bir araya gelen İzmirliler ile Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve bazı meslek odaları tepki göstermişti. Kültürpark'ın tarihi ve doğal dokusunun korunarak bir şehir parkı olarak kalmasını, bölgede en ufak bir yapılaşmaya gidilmemesini talep eden İzmirliler, çeşitli kampanya, basın açıklaması ve etkinliklerle seslerini duyurmuşlardı.

KÜLTÜRPARK PLATFORMU: KÜLTÜRPARK'I SERMAYENİN ARKA BAHÇESİ YAPTIRMAYACAĞIZ!

 

"Yeni Kültürpark Projesi"nin reddedilmesinin ardından Kültürpark Platformu bir basın açıklaması yayınladı. 

Platformun açıklamasında, mücadelenin bitmediği, Basmane çukurunda Sancak ailesinin inşa etmeye başladığı Folkart kulelerine karşı da mücadelenin süreceği vurgulandı. 

Açıklamada şöyle denildi: 

"Yöneticiler, İzmir tarihinde görülmemiş bir şekilde karşımıza çıkıp, projeyi halka rağmen savunan bir basın açıklamasını gerçekleştirdiler. Bu hukuksuzluğa karşı imza kampanyası düzenledik ve halktan büyük ilgi gördü ve imzalı dilekçeleri İzmir Büyükşehir Belediyesine ilettik ancak yine hiçbir karşılık alamadık. Kent yöneticilerimiz bilimden ve hukuktan yana olan meslek odalarımızı ve halkı yanına almaktan ziyade ticaret odasını ve bazı sermaye gruplarını yanına almayı tercih etti. Tüm baskı ve sindirme girişimlerine rağmen bizler yılmadık ve mücadelemizin haklılığı ilgili kurum tarafından da ortaya çıktı. Mücadelemiz Kültürpark'a ve tarihi kent merkezimize sosyal, kültürel, doğal ve tarihi bir yıkıma yol açacak Basmane çukuru olarak bilinen alanda yapılması planlanan 270 metre yüksekliğindeki kompleks bir yapıyı önlemek adına devam edecek. Kültürpark'ın sermayenin arka bahçesi olmasına izin vermeyeceğiz! Gücümüzü  iktidar ya da yerel yönetimden değil; mimarlığın, şehir planlamasının insana ve doğaya ve kültüre saygı anlayışı ile akıl, bilim ve yasalardan alıyoruz.Yaşamın olduğu her alanda hak, hukuk, adalet demeye, sesimizi daha fazla duyurmaya devam edeceğiz".