Komünist şair Enver Gökçe ölümünün 36. yıldönümünde anıldı

Enver Gökçe ölümünün 36. yıl dönümünde, genç sanatçı yoldaşlarına anımsatıyor: “Hayatı seveceksiniz; bütün her yönüyle, iyilik ve kötülükleriyle, pisliğiyle fakat seveceksiniz. Suyunu bağını toprağını, çenger dikenine kadar her şeyini seveceksiniz. Ve bunu sevdiğiniz ölçüde de, bunları yapıtlarınızda geçirebildiğiniz ölçüde, büyük ve yol gösterici olacaksınız."

Haber Merkezi

İstanbul'da komünist şair Enver Gökçe'nin ölümünün 36. yıldönümünde anma yapıldı.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Kadıköy’de gerçekleştirilen anma programında yazar Celil Denktaş’ın sunumuna Enes Gündüz’ün Enver Gökçe şiirleri eşlik etti.

Celil Denktaş’ın hazırlıkları uzun yıllar süren ve kolektif bir çabanın sonunda oluşmuş “envergokce.org” sitesinin tanıtımı ile başlayan sunumu, elinde Enver Gökçe’ye ilişkin malzeme bulunduranlara siteyi zenginleştirmeleri için çağrıda bulunmasıyla devam etti.

Enver Gökçe’nin sanat anlayışında özellikle sınıfının şairi oluşuna yapılan vurguyla birlikte, devrimci sanatçının görevinin, nerede durduğunu açıkça göstermek olduğu, bu duruşun estetikle birleştiği noktada iyi bir sanat eseri ortaya çıkacağı ve Enver Gökçe şiirinde devrimci, toplumcu duruşa ilişkin örnekler konuşuldu.

Celil Denktaş, Enver Gökçe’nin ses kayıtlarından da yararlandığı sunumunda, sanat eseri ortaya koymak için tek başına politik bilincin veya tek başına insani duyarlılığın yeterli olmayacağını, bunlar arasında uyum olması gerektiğini ifade etti.

Enver Gökçe’nin kendi sesiyle sanat anlayışı ise şu şekilde vurgulandı:

“İyi bir sanat eseri meydana getirebilmek için önce sosyal bir içerik, sonra da estetik bir kılıf zorunludur. Yani sosyal içeriği ve estetik yönü kuvvetli eserler başarılı olabilir. Ben büyük sanatçılarda, bu içerikle estetik yönlerin kuvvetli olduğunu her zaman görmüşümdür. Örneğin, Nâzım’da ve Neruda’da bu sosyal ve estetik yönler bir bütün halinde güzel ve kuvvetlidir...”

Celil Denktaş’ın, sanatçının büyük maddi zorluklar yaşadığı dönemde, kendi şiirleri yerine, devrimci mücadeleye güç vermesi için Neruda çevirilerini yayımlattığını belirttiği etkinlik, Enver Gökçe’nin kendi sesinden “Hayatı Seveceksiniz” tavsiyesiyle son buldu.