Komünist Parti'den açıklama: Cerablus operasyonu durdurulmalıdır

Komünist Parti Cerablus operasyonuyla ilgili bir açıklama yaparak "Bütünüyle gayri meşru ve tutarsız olan bu harekât hemen durdurulmalıdır" dedi.

Komünist Parti Cerablus operasyonuyla ilgili bir açıklama yaparak "Cerablus operasyonu durdurulmalıdır" dedi. Açıklamada bu sabah saatlerinde başlatılan, ABD önderliğindeki koalisyon güçleri ve "muhalefet" adı altındaki cihatçı çetelerle organize bir şekilde sürdürülen operasyonun Türkiye'yi savaş batağının içine daha fazla çekeceği vurgulanırken, "TSK'nın müdahale ettiği IŞİD bölgedeki kazanımlarını başta AKP hükümetine borçludur." denildi.

Komünist Parti'den yapılan açıklama şu şekilde: 

"Yeter artık!

Suriye'yi daha fazla kurcalamayın!

Suriye'nin Cerablus kentine yönelik operasyon Türkiye'yi savaş batağının içine daha fazla çekmektedir. Bütünüyle gayri meşru ve tutarsız olan bu harekât hemen durdurulmalıdır.

Türkiye bir kez daha Suriye'nin egemenlik haklarını ihlal etmiştir. Başından beri Şam yönetiminin uluslararası cihat çeteleri karşısında mevzi kaybetmesinin esas nedeni, başta Türkiye olmak üzere dışarıdan silahlı çetelere verilen destektir. Dolayısıyla Suriye'de barış isteyenin, Suriye'nin iç işlerine müdahaleyi kesmesi, bu ülkenin egemenlik haklarına saygı göstermesi gerekli ve yeterli olacaktır.

TSK'nın müdahale ettiği IŞİD, bölgedeki kazanımlarını başta AKP hükümetine borçludur. Amerikan imalatı bu karanlık örgütün alenen örgütlendiği, kiralık katil topladığı, açık gösteriler düzenlediği en ileri örnek Türkiye'dir. AKP, IŞİD'e ve diğer terör gruplarına kendi para-militer gücü olarak bakmış ve bu doğrultuda kullanmıştır. Son olarak istihbarat birimlerinin Gaziantep'deki düğün saldırısını en azından “önlemediği” bütün açıklığıyla ortaya çıkmıştır. 

Sahada bunca silahlı grubun faaliyet gösterdiği, yönetim krizinin had safhaya çıktığı bir ortamda kimin kiminle barışıp kiminle savaştığının kaosa dönüşmesi de şaşırtıcı değildir. Ama bugünkü karışık tablo Türkiye içinde IŞİD'in güçlü mevzilere sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Devletin ve hükümet partisinin içine yerleşen bu çetenin, komşu ülkede vurulmakla tasfiye edileceğine kimse inanmamalıdır.

AKP iktidarı sınırın Türkiye yakasını IŞİD dışındaki başka İslamcı çetelerin kullanımına açmasının, üs olanakları sağlamasının herhangi bir hukuki dayanağı yoktur. Bu politikanın sonucu olarak Karkamış'ın boşaltılması ülkemizin savaşın içine gömülmekte olduğunu gösteren trajik bir gelişmedir. Ancak bu adımın sivil halkın güvenliği kaygısıyla atıldığı da asılsızdır. Bölge insansızlaştırılmakta, resmen savaş alanı haline dönüştürülmektedir.

Türkiye AKP eliyle emperyalist devletlerin, bölgesel güçlerin ve hatta birtakım çetelerin oyuncağı haline dönüştürülmüştür. 

  • Cerablus operasyonu durdurulmalıdır.
  • Türkiye silahlı grupların faaliyetine izin vermekten vazgeçmelidir.
  • Suriye'ye dönük yıkıcı faaliyetler sürdüren örgütlenmeler tasfiye edilmelidir.
  • Türkiye sınır güvenliğini sağlamaktan başka bir şeye karışmamalıdır.
  • Türkiye topraklarının, üslerin, hava sahasının ve diğer tüm olanaklarının Suriye'deki çatışmalarda kullanımına son verilmelidir."