Kölelik yasası meclisten geçti

Özel istihdam bürolarıyla geçici iş ilişkisi kurulmasını ve güvencesiz çalışmanın önünü açan yasa tasarısı AKP’nin oylarıyla Meclis’ten geçti.

Kadir Sev

Özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi tanıyan ve kölelik yasası olarak adlandırılan Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına ilişkin yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulunda bu gece sabaha karşı saat 3.54’te kabul edilerek yasalaştı.

Tasarı toplumda büyük tepkiler aldığı için bir türlü Meclis Genel Kurulu'na getirilemiyor, uygun zaman kollanıyordu. Davutoğlu krizini fırsat olarak gördüler ve 4 Mayıs günü Genel Kurul gündemine getirip alelacele görüşüp bir günde kabul ettiler.

Çalışanları nelerin beklediğini bilmeyen kalmadığı için yasanın kurallarını burada yinelemek gerekmiyor.

Ama Çalışma Bakanı’nın, yasanın kabul edilmesinden sonra yaptığı, milli irade, sosyal diyalog gibi soslarla süslenmiş teşekkür konuşması unutulmamalı. Bu konuşması büyük bir olasılıkla basına yansımayacak. Oysa aşağıya alıntıladığım şu sözleri bilinmeli ve hiç unutulmamalı.

“Bugün 4857 sayılı İş Kanunu ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu'yla 170 sıra sayılı bu Kanun Tasarısı hakkında ortaya koyduğumuz irade Türkiye Büyük Millet Meclisinin bu "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." lafzının bir ispatı, rüştüdür. Bu kanunun ve yasa tasarısının ilk çalışılmaya başlandığı ocak ayından itibaren vicdanım müsterih ki hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bugüne kadar oluşturduğu bütün müktesebat aynı zamanda bir taraftan özellikle bu bakanlığın en önemli işlevlerinden birisi olan sosyal diyalog mekanizmalarını sonuna kadar zorlayan, sonuna kadar çalıştıran bir anlayışın karşılığında başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu müktesebatını oluşturan değerli çalışanlarına, aynı zamanda güçlü diyalog mekanizmasında tüm işçi sendikalarımıza, tüm işveren sendikalarımıza ve yine, bu tasarı Meclise sevk edildiği andan itibaren başta ortaya koymuş olduğu yönetim tarzıyla Komisyonunun çok verimli çalışmasını sağlayan çok değerli Komisyon Başkanımıza ve Komisyonumuzun tüm üyelerine, aynı zamanda hem iktidar partisi üyelerine hem de muhalefet partisi üyelerine çünkü her birinin ayrı ayrı ve önemli katkıları oldu; Komisyondaki sivil toplum örgütlerine ve tüm sendikalara ve yine bu kanunun hem Komisyonumuza geldikten sonra Mecliste yaklaşık iki günden beri yine tüm iyi niyetleriyle beraber çalışma hayatının hem regülasyonun oluşması hem yatırım ortamının iyileşmesi hem kayıt dışının kayıt içine alınması hem istihdam alanının genişlemesi hem iş gücü kapasitesinin artması için büyük bir gayret ortaya koyan Türkiye Büyük Millet Meclisinin çok saygıdeğer üyelerine ve bu saate kadar büyük sabrıyla ve iyi yönetimiyle bunu gerçekleştiren çok değerli Meclis Başkan Vekilimize, ayrı ayrı Meclis çalışanlarımıza teşekkür etmek istiyorum.”