Kocaeli'de tutuklamaya protesto: Gazetecinin görevi devletin çıkarını korumak değil

Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanması nedeniyle Kocaeli Sabri Yalım Parkı’nda açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası, “Gazetecinin görevi devletin çıkarını korumak değildir” açıklamasında bulundu

Oğuzhan Aktaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası dün Sabri Yalım Parkı’nda Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gür’ün tutuklanmasına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda sendika ve odanın desteklediği basın açıklamasına yerel gazetelerin temsilcileri de katılım gösterdi.

‘TARİHİN ÇÖP SEPETİNDE’

Alınan tutuklama kararı ile ilgili basın açıklamasınıTürkiye Gazeteciler Sendikası İl Temsilcisi Sabahattin Aydın yaptığı konuşmada, “Mesajı aldık; bizleri korkutmaya, mesleğimizi anlamsızlaştırmaya ve umudumuzu kırmaya çalışıyorlar. Unutmasınlar ki, daha önce de gazetecileri tehdit edenler, korkutmaya çalışanlar, tutuklayanlar, öldürenler şu an tarihin çöp sepetinde bulunmaktadır” dedi.

‘HALKA KARŞI GÖREVİMİZ’

“Cumhuriyet Gazetesi’nin MİT TIR’larıyla ilgili yaptığı haber gerçek bir olayın halka iletilmesidir” sözlerini kullanan Aydın, “Yapılan haber, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluklar Bildirgesi’ndeki, “Gazeteci basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanır. Bu amaçla her türlü sansür ve otosansürle mücadele etmeli, halkı da bu yönde bilgilendirilmelidir. Bu anlamda söz konusu haberin yayınlanması gazetecinin halka karşı görevidir. Kaldı ki gazetecinin görevi devletin çıkarını korumak değildir” diye konuştu.

‘CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL ONURUMUZDUR’

Aydın konuşmasının sonunda, “Buradan bir kez daha mesleğimizi yaparken kimseden korkmadığımızı, asla yılmayacağımızı duyurmak istiyoruz. Can Dündar ve Erdem Gül bizim onurumuzdur. Biz hep onların yanındayız” ifadelerini kullandı.