Kılıçdaroğlu'ndan 'laiklik' açıklaması

Kılıçdaroğlu, "Laiklik olmamalı" diyen TBMM Başkanı'na "Ortadoğu'da kan gövdeyi götürüyor, hala mı ders almadın meclis başkanı? Ya laik sosyal hukuk devletine inan ya da hukuku terket" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik olmamalı" sözleriyle ilgili konuştu. Partisinin grup toplantısında gündemi değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Ayrıştırmaya çalışıyorlar, iç kavgaya yöneldiler. Ortadoğu'da kan gövdeyi götürüyor, hala mı ders almadın meclis başkanı?Ya laik sosyal demokrat hukuk devletine inan ya da hukuku terket" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları şöyle: 

KİLİS

"Şu anda en sorunlu kentlerimizin başında Kilis geliyor. Vatandaşlarımız ciddi huzursuz. 25 Nisan itibariyle 17 vatandaşımız hayatını kaybetti, yaralanan 60, hastanede tedavi gören sayısı çok daha fazla. Halk isyan etmek istiyor. Hükümetin bir önlemi var elektrikleri kesmek, interneti durdurmak. Ben düşünüyorum Kilis niye bu durumda? Otur elini vicdanına koy. Kilis'in nüfusu 90 bin 400. 150 bin Suriyeli var. Neden IŞİD'e karşı sessizler? Devlet can ve mal güvenliğini sağlamak için vardır. Kilis'te yaşayanların can güvenliğini sağlayamıyorsan gideceksin. Ortadoğu'nun oyuncağı haline geldik. Roket düştü diyorlar, sanki tesadüfen düşme olmuş. Adam gözeterek silahını atıyor, AKP'nin bakanı da kaçtı Ankara'ya geldi, Kilisli nereye gitsin?"

KARAMAN

"O çocuklara yapılan muameleyi asla unutmayacağız. O olaya ortam hazırlayan vakıfları ve dernekleri de unutmayacağız. Eğer unutursak insanlığımızı unuturuz, unutmayacağız. Ensar'ın ne kabahati var diyor bazı çevreler. Sen kaçak yurt açtın, kaçak yurt açan bir vakıf olabilir mi? O kaçak yurtlara pırıl pırıl çocukları yerleştirdi aileler, gittiler evlatlarımızı aldılar. O çocukların hakkını, şerefini koruyamayan bir vakfın vergi muafiyeti olamaz. O evlerde ne idüğü belirsiz adamları çalıştırdınız. Hukuktan söz ediyoruz, dünyanın bütün ülkelerinde çocuklar korunur."

ERGENEKON DAVASI

"Masum insanların evlerini sabahın köründe bastılar, CHP de Ergenekoncu dediler, gencecik yazarlarımız hapislere tıkıldı, adalet aradı. Ergenekon davası sürecinde yüz bin telefon izlemeye alındı, 60 bin telefon dinlendi, 7 kişi ifade vermeden hayatını kaybetti, bütün bunlar olurken AKP zil takıp oynadı, Türkiye bağırsaklarını temizliyor dedi. Cüzzamı bu topraklarda silen ve bitiren bir kadını, Türkan Saylan'ın evini bastılar. Bir de Ergenekon'un kasası vardı sözde, Kuddusi Okkır öldüğünde Bağ-kur'a 35 bin lira borcu vardı. 83 yaşındaki İlhan Selçuk'un evi basıldı, Fatih Hilmioğlu'nun hapisteyken çocuğu öldü, evinde ağlamasına izin vermediler. Bunlarda vicdan yok. Üç gazeteci, beş savcı olayı değil bu, bu olay AKP'nin Türkiye'ye yaptığı kumpas olayıdır.

"Ergenekon'un savcısıyım" diyordu. Sayın savcı niye konuşmuyorsun? Savcı dut yemiş bülbüle dönmüş vaziyette. Bu kişi, siz ne istediniz de biz vermedik dedi. Bu ülkenin aydınlarını istediler, subayını istediler, onu verdiniz. Sayın diktatör bozuntusu sen neleri verdin? Türkiye'yi ele geçirmek için yürütülen kumpasa maruz kaldık diyor bir de. Bizi kandırdılar, devletin içinde örgütlendik diyor. Onları kim görevlendirdi? Bu ülkenin masum insanları yıllarca hapiste kaldı, bunların ahlakı da yok, insanlığı da yok."

TBMM BAŞKANI

Ben eskiden başkanlık sistemi değil, yarı başkanlık düşünüyordum diyor meclis başkanı. Ama bir direksiyonda iki şoför olmaz, tam başkanlık sistemini savunuyorum diyor. İki şoförlü örnek güzel, biri yasal diğeri de korsan. Bu kimi savunuyor? Korsana teslim edelim diyor. Sen TBMM başkanısın, ülkenin ne hale geldiğini görmen lazım, parlamentoyu bekleme odasına aldık dediği an çıkıp, bu parlamentodaki vekilleri halk seçmiştir demen lazımdı. Bunu diyemedi, çünkü meclis başkanlığına oturması da onun sayesinde, bağımsız kişiliğini satmış olursun. Sen parlamentonun hakkını hukukunu savunacaksın? Parlamento bekleme odasındadır nasıl diyebilirsin? Diyor ki, demokrasilerde devlet ceberrut olmaz diyor, e doğru. Sormak istiyorum meclis başkanına, bu Ergenekon kumpasını yapan kimdi? Medya özgürlüğünü yok eden kimdi? Bunları unutmuş beyefendi. Başkanlık sistemini nasıl getireceğiz onun telaşı içinde. Sayın başkan, sakın unutma CHP parlamentoda olduğu sürece bu sistem Türkiye'ye asla gelemez.

LAİKLİK

Yeni anayasada laiklik olmamalıdır diyor. Bunlar laikliğin ne olduğunu bilmiyorlar, laiklik bütün inançların güvencesidir. Laiklik din ve vicdan özgürlüğü demektir, din ve vicdan özgürlüğünün güvencesi demektir. Kim neye inanırsa başım üstüne, devletle laiklik dinin istismar edilmemesi demektir. Devlet etnik kimlik ve inanç konusunda kör olmak zorundadır. Devlet sen şu inançtansın sana hizmet vereceğim diyemez. Hangi inançtan olursa olsun, devlet tüm vatandaşlarına eşit davranmak zorundadır, laiklik budur. Laiklik toplumsal barışın en temel güvencesidir. Ayrıştırmaya çalışıyorlar, iç kavgaya yöneldiler. Ortadoğu'da kan gövdeyi götürüyor, hala mı ders almadın meclis başkanı? Laiklik dinin siyasete alet edilmemesidir. Din kutsal bir şeydir. Oraya siyaset kurumu müdahale edemez. Hiçbir vatandaşımın inancına müdahale edemez. Laiklik o müdahaleye imkan vermeyen modeldir, laiklik tasavvuf dünyamızın da güvencesidir. Laiklik, eşitliğin de güvencesidir."

İLK DÖRT MADDEYİ OKUDU

Konuşmasında Anayasa'nın ilk dört maddesini okuyan Kılıçdaroğlu, sözlerini "Ya laik sosyal demokrat hukuk devletine inan ya da hukuku terket" diyerek tamamladı.