Kılıçdaroğlu'ndan Cerablus açıklaması: Bedel öderiz, doğru bulmuyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cerablus operasyonu iddialarına ilişkin "Biz Türkiye'nin yabancı bir ülkeye silahlı güç göndermesini doğru bulmayız. Suriye sıradan bir ülke değil orada Rusya var ABD var İran var. Uluslararası hukukun dışına çıkmamalıyız. Uluslararası hukukun dışına çıkılırsa bedel öderiz" dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında, Seda Öğretir'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından bir bölüm şöyle:

Rusya, İsrail ve Mısır ile ilişkiler ısınıyor gibi. ABD ile Gülen'in iadesi üzerinden gerilim yaşanıyor. Rusya İran Türkiye yakınlaşmasını nasıl buluyorsunuz?

Hükümet Suriye'yi Irak gibi düşündü iç işine müdahal etti. Suriye Rusya için hayati bir öneme sahiptir. Rusya'nın izni olmadan müdahale etmenin faturası ağır olacaktı. Hükümet ağır faturayı ödedikten sonra yanlış yaptığını gördü. Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük yenilgisini yaşadı dış politikada.

İSRAİL'LE ANLAŞMA

20 milyon dolara Türkiye'nin itibarı satılmıştır. Gazze ablukası kalktı mı Gazze'ye saldırılmayacaktı dün saldırıldı İsrail özür diledi mi ama biz Rusya'dan özür diledik mektup gönderdik. Tazminat ödemem diyor fona 20 milyon dolar yatırırım siz ne yaparsanız yapın diyor. Sanki biz İsrail'in gemilerini batırdık. Tam bir teslimiyet.

Türkiye onurlu bir Türkiye'ydi. Baktığınız zaman Ortadoğu'daki kabile başkanının bile kafa tuttuğu ülke haline geldik. Türkiye'yi bu hale kim getirdi? Ben getirmedim siz de getirmediniz simitçi de getirmedi.

CERABLUS'A OPERASYON HAZIRLIĞI

Biz Türkiye'nin yabancı bir ülkeye silahlı güç göndermesini doğru bulmayız. Suriye sıradan bir ülke değil orada Rusya var ABD var İran var. Uluslararası hukukun dışına çıkmamalıyız. Uluslararası hukukun dışına çıkılırsa bedel öderiz.

ANAYASA PAKETİNDE SON DURUM

Yargı meselesinde büyük ölçüde uzlaşma sağlandı. Büyük ihtimalle anayasa değişikliği gerçekleşebilir. HSYK'nın yapısı konusunda da büyük ölçüde görüş birliği sağlandı.