Kılıçdaroğlu: Partisinin genel başkanı olursa benim cumhurbaşkanım olamaz

CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği referandumu hakkında konuşurken; "Yeni anayasa değişikliği ile aynı zamanda partisinin genel başkanı olacak. Partisinin genel başkanı olursa benim cumhurbaşkanım olamaz" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, amatör spor kulüp yöneticileri ve sporcularla bir araya geldi.

Anayasa değişikliği referandumu hakkında konuşan Kılıçdaroğlu'nun sözlerinden satır başları şöyle;

 - Bir ülkenin itibarı iki temel kurala bağlıdır. Birincisi hukukun üstünlüğüdür. İkinci temel kural ise o ülke üretiyor mu, üretmiyor mudur. Hukuk devleti var ve üretiyorsanız, dünyaya malınızı satıyorsanız siz itibarlı ve saygın bir ülkesinizdir. Demokratik standartlarınız yoksa sizin büyüme şansınız yoktur. Dünyanın en az gelişmiş 20 ülkesine bakın. Hepsinde başkanlık sistemi var. Hepsinde başkan çok zengin, halk fakir. Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesine bakıyoruz. Amerika'da başkanlık sistemi var. Diğerlerinin tamamında parlamenter demokratik sistem var. Tercihimizi buna göre yapacağız. Ya üçüncü ligde yer alacağız ya da birinci ligde yer alacağız. Birinci ligde yer almanın temel hedefi hukukun üstünlüğüne inanmaktır. Üçüncü ligde olursanız elinde sopa taşıyan, konuşan herkesin kafasına vuran bir ligdir. O da tek adam rejimidir. Tek adam rejiminde antrenör siz olacaksınız. Hakem siz olacaksınız. Federasyon başkanı siz olacaksınız. Kaleci siz olacaksınız. Şutu siz çekecek, merkez hakem heyeti başkanı siz olacaksınız. Takım yenildiği zaman dönüp ne oldu diyeceksiniz. Siz mağlup olduğunuzu kabul etmeyeceksiniz. Eşitlik denen bir kavram var. Hakem dediğimiz bir kurum var."

PARTİSİNİN GENEL BAŞKANI OLURSA BENİM CUMHURBAŞKANIM OLAMAZ
- Şimdi biz hakemi bir tarafa bıraktık. En tepedeki kişinin taraflı olmasını istiyoruz. 80 milyonu değil sadece kendisine oy verenleri temsil etsin diye bir kural getiriyoruz, yeni anayasa değişikliğinde. Bu doğru değil. Cumhurbaşkanlığı hepimizin ortak paydasıdır. Benimde cumhurbaşkanımdır, benim gibi düşünmeyenin de cumhurbaşkanıdır. Yeni anayasa değişikliği ile aynı zamanda partisinin genel başkanı olacak. Partisinin genel başkanı olursa benim cumhurbaşkanım olamaz. Ben bu durumda tarafsız olamam. Binali bey tarafsız olabilir mi? Devlet Bahçeli tarafsız olabilir mi? Hayır.