Kılıçdaroğlu: Bu eğitim sisteminden Türkiye'nin mutlaka kurtulması lazım

CHP lideri Kılıçdaroğlu, mevcut eğitim sisteminin Türkiye'yi geriye götürdüğünü savundu ve "Bu eğitim sisteminden Türkiye'nin mutlaka kurtulmalı" dedi.

CHP Bilim, Yönetim, Kültür Platformu Başkanlığı tarafından Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Aydınlanma ve Atatürk Devrimleri Çalıştayı"nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ufuk ve bir umut vermek lazım topluma. Bu umudu vereceğiz. Türkiye emin olun sizin düşündüğünüzden çok daha zengin bir ülke ama kaynakları olağanüstü israf ediliyor. Bu kaynaklarla Türkiye'yi kısa süre içerisinde ayağa kaldırmak mümkün" dedi.

Kılıçdaroğlu, mevcut eğitim sisteminin Türkiye'yi geriye götüren bir eğitim sistemi olduğunu savunarak, 21. yüzyılda bir ülkenin geri kalmasını sağlayacak tek şeyin eğitim sistemini bozmak olduğunu söyledi.

Bugünkü eğitim sisteminin Türkiye'yi çağdaş uygarlığa ulaştıramayacağını savunan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu eğitim sisteminden Türkiye'nin mutlaka kurtulması lazım. Kurtuluşun yolu, her birimize sorumluluk anlayışı içinde çalışma görevi var, o görevi yerine getirmektir. Kurtuluşun yolu budur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk büyük mücadeleler verdiğini söyledi. Uçak yapıldı, gemiler yapıldı, fabrikalar kuruldu. Sonra dediler ki, 'Ne gerek var siz uçak yapıyorsunuz. Size uçağı bedava vereceğiz. Ne gerek var var sizin tank top yapmanıza, fabrikalar kurmanıza, biz onların büyük bir kısmını size bedava vereceğiz.' Askerin palaskasına, çatalına kaşığına kadar bedava geldi. Ne zaman uyandık? Ecevit'in Kıbrıs çıkartmasıyla uyandık. Dediler ki, 'Bizim gemimizi kullanamazsınız.' Türkiye'nin yeniden silkinmesi ve kendine gelmesi gerekiyor. Ufuk ve bir umut vermek lazım topluma. Bu umudu vereceğiz. Türkiye emin olun sizin düşündüğünüzden çok daha zengin bir ülke ama kaynakları olağanüstü israf ediliyor. Bu kaynaklarla Türkiye'yi kısa süre içerisinde ayağa kaldırmak mümkün. Eğitimi kısa sürede ayağa kaldırmak mümkün. İyi yetişmiş kadro var aslında, bu kadrolarla biz çok güzel şeyler yapabiliriz. Yüksek yetenek inşasını sağlayabiliriz. Çocuklarımıza güzel eğitimler verebiliriz."

Öte yandan Kılıçdaroğlu her fırsatta, imam hatip okullarına karşı olmadıklarını, Türkiye'de imam okullarını ilk açanların CHP olduğunu vurguluyor.

'LÜTFEN AMA LÜTFEN ELEŞTİRİ KÜLTÜRÜNÜN ÖTESİNE GEÇİN'

Eleştiri kültürünü aşmak gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, salonda bulunanlara şöyle seslendi:

"Sizden isteğim şudur: Lütfen ama lütfen eleştiri kültürünün ötesine geçiniz, halka umut vadeden söylemlerle yola çıkınız, her kapıyı çaldığınızda umut veriniz. Biz umut verdiğimiz ve güzel bir gelecek sunduğumuz sürece önümüzde hiçbir engel olamaz. Ama sadece eleştirirsek olmaz. Ahmet Taner Kışlalı'nın dediği gibi 'Atatürkçülük geçmişe takılıp kalmak değildir, geleceği inşa etmektir.' O hedefi de Gazi Mustafa Kemal Atatürk göstermiş. O hedef, çağdaş uygarlığı aşmak. Bu kadar basit. Bütün mesele ne: O yolu nasıl aşacağız, o yolu nasıl kat edeceğiz? Onun da yolunu söyledim, dört aşamalı süreç. İlki birinci sınıf demokrasi. İkincisi, üreten Türkiye, güçlü Türkiye, üniversiteleri bilgi üreten Türkiye, çiftçinin tarlada çalışıp ürettiği bir Türkiye, sanayicinin ürettiği bir Türkiye, düşünce dahil her alanda üreten bir Türkiye. Üçüncüsü güçlü bir sosyal devlet. Hiç kimsenin aç ve açıkta kalmadığı, barışı sağlayacağımız temel yol güçlü bir sosyal devletten geçiyor. Dördüncüsü sürdürülebilirlik. Bu hedefleri ortaya koyduğumuz zaman Türkiye çağdaş uygarlığı kısa süre içinde yakalar. Çünkü genç nüfusumuz 2035'e kadar çoğunlukta. Gençlerin dinamizmini hem siyasete, hem ekonomiye hem de hayatın her alanına yaymak zorundayız."