KESK'in OHAL raporu: AKP'nin sivil darbesi askeri darbeleri aratmıyor!

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, AKP’nin sivil darbesinin cumhuriyet tarihinde gerçekleşen askeri darbeleri aratmayacak nitelikte olduğunu söyledi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Tüm Bel-Sen genel merkezinde düzenlenen toplantıya KESK eş başkanları Mehmet Bozgeyik ve Aysun Gezen ile konfederasyona bağlı sendikaların yöneticileri katıldı. 

Bozgeyik, altıncı kez uzatılan OHAL’e ilişkin olarak, “AKP varlığını ve iktidarda kalmasını OHAL’e bağlamıştır. OHAL AKP’nin ve Saray’ın oksijen tüpü olmuştur” dedi. AKP’nin sivil darbesinin cumhuriyet tarihinde gerçekleşen askeri darbeleri aratmayacak şekilde olduğunu ifade eden Bozgeyik, OHAL ile örgütlü, muhalif tüm kesimlerin hedef haline getirildiğini aktardı. 

Bozgeyik, “AKP şimdiye kadar diğer tüm darbelerin uygulamalarını kendi meşrebine göre harmanlayıp çok daha pervasızca ve hukuksuzca, açıkça sendikal örgütlülüğü, özgürlüğü ve çalışma yaşamında kazanılmış hakları hedef almıştır. Nitekim Cumhurbaşkanı açıkça grevlerin yasaklanması ve sermaye lehine kararlar alınması için OHAL’in kullanıldığını söylemiş, uyguladıkları politikalarla da gereğini yapmıştır” diye konuştu. 

31 KHK İLE 116 BİN 296 İHRAÇ

15 Temmuz 2015 tarihinden bu yana çıkartılan 31 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile en az 116 bin 296 kamu görevlisinin ihraç edildiğini kaydeden Bozgeyik şunları söyledi:

“Yıllarca FETÖ yapılanmasının baskılarına ve tehditlerine maruz kalan KESK’e bağlı sendikalarımızdan 20 Temmuz 2016 tarihinden bu yana en az 4 bin 312 kamu emekçisi ihraç edilmiştir. Mahkeme kararları sonrası halen 4 bin 218 KESK’li görevlerinden uzaklaştırılmış durumdadır. OHAL sonrası 102 KESK üyesi Yüksek Disiplin Kurulu kararlarıyla ihraç edilmişlerdir. YDK kararlarında OHAL sonrası yaşanan bu artış hukuki mekanizmaların işlediği görüntüsü verildiğinde dahi açık hukuksuzluk yapıldığının kanıtlarından biri olmuştur. Bununla birlikte 682 sayılı KHK ile disiplin hükümlerinde yapılan değişikliklerle amirlere geniş yetkiler tanınması sonrasında soruşturmalar ve keyfi uygulamalarda ciddi artışlar yaşanmıştır.” 

11 BİN 329 KESK’Lİ AÇIĞA ALINDI

OHAL sürecinde Diyarbakır, Van, Batman, Adıyaman, Hatay, Mardin, Dersim gibi iller başta olmak üzere kitlesel açığa almaların yaşandığını hatırlatan Bozgeyik, 20 Temmuz 2016 tarihinden bu yana 11 bin 329 üyesinin açığa alındığını hatırlatarak, “Yargısal süreç ve verilen mücadele sonrası açığa alınanlar görevlerine iade edilmiş olup halen KESK’e bağlı sendika üyesi yaklaşık 240 kamu emekçisi açıkta bekletilmektedir” diye konuştu.

YÜZLERCE BASIN KURUMU KAPATILDI

15 Temmuz darbe girişimi sonrası en az 140 bin kamu emekçisi hakkında işlem yapıldığı bilgisini paylaşan Bozgeyik, 113 binden fazla emekçinin ihraç edildiğini ifade etti.

Bozgeyik, “Yüzlerce dernek, vakıf üniversiteleri, gazeteler, TV’ler, radyolar, haber ajansları, yayınevleri, dağıtım kanalları, sendikalar, konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları kapatılmış, mal varlıklarına el konulmuştur. Binlerce kişinin öğrencilikle ilişkisi sona erdirilmiştir” dedi. 

KESK’Lİ ÜYELER FARKLI İLLERE SÜRGÜN EDİLDİ

İhraç edilmeyen KESK üyelerinin yerlerinin değiştirildiğini vurgulayan Bozgeyik, bin 190’ı eğitim işkolu olmak üzere toplamda bin 267 KESK üyesinin Çorum, Yozgat, Erzurum, Osmaniye gibi milliyetçi, muhafazakâr nüfusun ağırlıkta olduğu illere sürgün edildiğini kaydederek, “Bazı üyeler eşleriyle birlikte ve farklı farklı illere sürgün edilmişlerdir. Halen en az 77 KESK’li hâlâ değişik illere sürgün edilmiş durumdadır” dedi.

BİN 200’DEN FAZLA KESK ÜYESİ TUTUKLANDI

OHAL sürecinde en az bin 267 KESK üyesinin gözaltına alındığı bilgisini paylaşan Bozgeyik, OHAL sürecinde sendikal faaliyetler, toplantı, yürüyüş ve gösteri, düşünce ve ifade özgürlükleri gibi temel hak ve özgürlükleri kullandıkları gerekçesiyle 200’den fazla KESK üyesinin de tutuklandığını ve 66 üyelerinin hâlâ cezaevinde olduğunu hatırlattı. 

OHAL VE KHK GİDECEK BİZ KALACAĞIZ

Darbe hukukuna karşı fiili, meşru ve demokratik direnişi ve hukuki mücadeleyi her ne pahasına olursa olsun sürdüreceklerini dile getiren Bozgeyik, iktidara çağrıda bulunarak şunları söyledi:

“OHAL kaldırılmalı, KHK’ler geri çekilmeli, hukuksuzca ihraç edilen/açığa alınan tüm kamu emekçilerinin işlerine geri dönmeleri sağlanmalıdır. İçeride ve dışarıda barışçıl, laik ve demokratik ortamı sağlayacak adımlar atılmalıdır. OHAL ve KHK’ler gidecek biz kalacağız.”